SŽDC letos začne s opravou výpravní budovy v Berouně

Kompletní rekonstrukci nádražního objektu v železniční stanici Beroun připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Tento týden zahájila výběrové řízení na zhotovitele. Předpokládané investiční náklady na modernizaci komplexu tří vzájemně propojených budov dosáhnou částky 228 milionů korun.

Investiční akce s názvem „Rekonstrukce výpravní budovy v žst. Beroun“ bude zahrnovat kompletní rekonstrukci nádražního objektu, který tvoří odjezdová hala, administrativní budova a provozní prostory. V odjezdové hale dojde k větším dispozičním změnám, přemístění pokladen a vzniku dalších komerčních prostor. Cílem modernizace je oživení prostor a zvýšení cestovního komfortu. Stavební práce začnou v červenci letošního roku a budou trvat 24 měsíců.

Rekonstrukce bude zahrnovat novou fasádu a její zateplení, novou střechu, výměnu oken a dveří, úpravu povrchů stěn a stropů, nášlapné vrstvy podlah i výměnu interiérových dveří. Pro celý komplex budov se vybudují nové rozvody (kanalizace, voda, topení, elektroinstalace). Nově bude objekt osobního nádraží vybaven systémem chlazení a výměny vzduchu. Stavební práce se dotknou i podzemních podlaží, kde se bude realizovat nová hydroizolace stěn pod úrovní terénu, sanace sklepních prostor i odstranění vlhkosti. Rekonstrukce bude dále řešit rozšíření informačního a kamerového systému.