Prahu čeká rekonstrukce čtyř ulic na Letné

Rada hl. m. Prahy by měla schválit koncepční studii rekonstrukce ulic Veletržní, Dukelských hrdinů, části ulice Strojnická a U Výstaviště.

Během nadcházejících pěti let by měla být rekonstruována tramvajová trať, inženýrské sítě i vozovky. Plánovaná rekonstrukce zlepší prostupnost pro chodce i cyklisty a upřednostní veřejnou dopravu. Studie vznikala v Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Podnětem zadání koncepční studie byla potřebná rekonstrukce tramvajové trati (úsek Strossmayerovo náměstí – železniční viadukt – ulice U Výstaviště) a současně cíl Prahy 7 definovat budoucí charakter ulice Veletržní v souvislosti se zprovozněním Tunelového komplexu Blanka.

„Technický stav tramvajové trati bude vyžadovat v nejbližších letech kompletní rekonstrukci. Takto rozsáhlý stavební záměr je jedinečnou příležitostí pro rehabilitaci prostoru ulice Dukelských hrdinů a zkvalitnění veřejných prostranství. Souběžně je ze strany Národní galerie aktuálně připravována rekonstrukce budovy Veletržního paláce, která se dotkne i jeho před prostoru. Je důležité tyto investice v dalších krocích vzájemně koordinovat a propojit je,“ říká o rozvoji uličních prostranství náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Petra Kolínská.



Koncepční studie bere v úvahu i probíhající přípravu modernizace železniční trati v úseku Praha-Bubny – Praha-Výstaviště a přípravu rekonstrukce prostranství před vstupem do areálu Výstaviště a do Stromovky.

„Koncepční studie umožňuje bezbariérové zpřístupnění zastávek veřejné dopravy, zvýšení bezpečnosti přechodů pro chodce nebo výsadbu téměř 200 stromů,“ doplňuje náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Petra Kolínská. Zároveň dojde k drobnému navýšení počtu parkovacích míst. Studie počítá se základní podporou umění ve veřejném prostoru. Mohl by tak být umožněn vznik dobíjecích stanic pro elektrokola a elektromobily na všech parkovacích stáních v daném území.

 

Termín realizace rekonstrukce

je odhadován na rok 2022 a bude závislý na rozvržení jednotlivých etap projektu.  V brzké době bude vybrán projektant první etapy rekonstrukce.