Závodní vůz Formula E GEN3 se představí v Monaku

Plně elektrický závodní vůz Gen3 mistrovství světa ABB FIA Formule E World Championship bude představen 28. dubna 2022 v Yacht Club de Monaco před E-Prix Monaka 2022.

Představení Gen3

Vůz Gen3, který bude závodit od 9. sezóny, bude na večerní akci představen výrobcům, týmům, jezdcům, partnerům a dalším VIP hostům. Fanoušci budou moci zažít show prostřednictvím digitálních kanálů šampionátu a získat první pohled na nejnovější průlomový elektrický závodní vůz Formule E.

„Závodní vůz Gen3 Formule E představuje skok vpřed pro motoristický sport a elektrickou mobilitu,“ řekl Jamie Reigle, generální ředitel Formule E. „Vůz Gen3, navržený tak, aby ukázal, že vysoký výkon, účinnost a udržitelnost lze spojit bez kompromisů, je náš nejvýkonnější vůz dosud nejlehčí a nejrychlejší závodní auto. Těšíme se, že konečně sejmeme pokrývky z Gen3 v Monaku, místě prosyceném historií motoristických závodů, a uvidíme, jak auto příští sezónu rozzáří ulice po celém světě.“

Zatímco svět uvidí závodní vůz Gen3 poprvé, Formule E má zamířeno dále do budoucnosti motorsportu čistě elektrických monopostů. V Monaku bude Formule E a FIA hostit kulatý stůl, na kterém se sejdou lídři výrobců z celého automobilového sektoru. Tento summit se zaměří na potenciální inovace a technologické plány pro éru Gen4, protože Formule E potvrzuje svou pozici vrcholu vývoje elektrické mobility a závodění.

„Příchod Gen3 je posledním významným krokem na neuvěřitelné cestě za šampionátem,“ dodává Alejandro Agag, zakladatel a předseda představenstva Formule E. „Urazili jsme dlouhou cestu – stejně jako elektrická vozidla – za necelých deset let. A my se nezastavujeme, když dáváme dohromady přední představitele oboru, abychom si představili možnosti budoucnosti plně elektrických monopostů.“

Vůz Gen3 je důkazem neuvěřitelného pokroku ve vývoji EV dosaženého v šampionátu. Formule E úzce spolupracovala s FIA a předními průmyslovými inženýry a odborníky na udržitelnost, aby zajistila, že Gen3 také nastaví měřítko udržitelnosti ve vysoce výkonných závodních vozech.

Vůz je prvním vozem formule v souladu s Life Cycle Thinking, s navrženou druhou životností pro pneumatiky, jednotlivé díly a články baterie. Kromě toho bude Gen3 mít nulovou uhlíkovou stopu, což posílí status Formule E jako první sportovní série, která od počátku má koncepci nulové uhlíkové stopy.

Několik informací o Gen3

  • Elektromotor poskytující výkon až 350 kW (470 k), schopný dosáhnout maximální rychlosti 200 mph (320 km/h), s poměrem výkonu a hmotnosti, který je dvakrát účinnější než ekvivalentní spalovací motor (ICE) o výkonu 470 k
  • Minimálně 40 % energie použité v závodě bude vyrobeno rekuperačním brzděním během závodu
  • První vůz Formule s pohonem vpředu i vzadu: nový přední pohon přidává 250 kW k 350 kW vzadu, čímž více než zdvojnásobuje rekuperační schopnost současného Gen2 na celkových 600 kW.
  • První vůz Formule, který nebude mít zadní hydraulické brzdy kvůli přidání předního hnacího ústrojí a jeho rekuperační schopnosti.
  • Lehčí a menší než Gen2, což umožňuje rychlejší a agilnější závodění kolo na kolo

 

Formule E a ABB FIA Formule E mistrovství světa

Mistrovství světa ABB FIA Formule E, první mistrovství světa FIA s čistě elektrickým pohonem a jediné sportovně certifikované čisté nulové uhlíkové stopy od svého založení, přináší dramatické závody do srdce některých z nejznámějších světových měst a poskytuje platformu elitního motoristického sportu pro svět. přední výrobci automobilů k urychlení inovací elektrických vozidel.

Síť týmů, výrobců, partnerů, provozovatelů vysílání a hostitelských měst Formule E spojuje vášeň pro tento sport a víra v jeho potenciál urychlit udržitelný lidský pokrok a vytvořit lepší budoucnost pro lidi a planetu.

 

Zdroj: Formula E

 

Výrobci potvrdili začátek éry Gen3 mistrovství světa ABB FIA Formule E