Tři elektrické peugeoty v cíli Czech New Energies Rallye, úvodního podniku České trophy v rallye pravidelnosti

Do prvního závodu nově vzniklého šampionátu Česká trophy v rallye pravidelnosti vyslala značka Peugeot v ČR tři posádky. Všechny zdolaly téměř 600 kilometrů a zdárně dovedly své elektrické peugeoty do cíle. Nejlépe se dařilo posádce č. 29 ve složení Milan Mejzlík – Luboš Karník s Peugeotem e-208, která skončila na 11. místě, následovaná posádkou Jaroslav Vavera – Gabriela Pospíšilová na 12. místě, rovněž s vozem e-208.

Czech New Energies Rallye Český Krumlov

Czech New Energies Rallye Český Krumlov slavila v letošním roce kulaté výročí. Na desátém ročníku této tradiční soutěže, která představuje nedílnou součást FIA ecoRally Cup, světového šampionátu v rallye pravidelnosti ekologicky šetrných vozů, nemohly chybět elektromobily Peugeot. Nechyběly zde totiž ani před deseti lety na úplně první soutěži, kdy v Krumlově v barvách značky odstartovaly modely Peugeot iOn a diesel-hybrid Peugeot 3008 Hybrid4. Letošní reprezentace značky se zhostily vozy e-208 a nejprodávanější elektromobil Peugeot v ČR, e-2008, které se již jak na krumlovské ecorallye, tak v rámci jiných podniků tohoto typu v uplynulých letech ukázaly jako vynikající volba.

Celkem 588 najetých kilometrů (342 km v rámci RS – zkoušky pravidelnosti) nepředstavovalo pro soutěžní posádky s elektromobily Peugeot žádnou překážku. S akumulátory o kapacitě 50 kWh a dojezdem 310 km pro e-2008 a 340 km pro e-208 měly vozy dostatečnou rezervu pro zdolání soutěže. Krumlovská rallye pravidelnosti však přinesla četná úskalí, kterým posádky musely čelit, a celkový průběh se nakonec ukázal jako velmi náročný.

43 přihlášených posádek odstartovalo do soutěže už ve čtvrtek 19. května 2022 v blízkosti temelínské jaderné elektrárny. Do cíle prvního dne v Českém Krumlově dorazily až pozdě v noci. Právě úvodní večerní etapa byla zásadní novinkou oproti předchozím ročníkům. Druhý den pak představoval nejdelší část celého klání, celkem 221 kilometrů. Posádky navíc absolvovaly i tzv. „special stage“ na výstavišti v Českých Budějovicích, kde ekologicky šetrné vozy zastaly roli pomyslných předskokanů klasické rallye. 10. ČEZ Czech New Energies Rallye vyvrcholila poslední zkouškou pravidelnosti v sobotu odpoledne na Lipně.

Nejúspěšnější posádkou s technikou značky Peugeot

Nejúspěšnější posádkou s technikou značky Peugeot se stali Milan Mejzlík a Luboš Kárník, kteří obsadili 11. příčku v rámci hodnocení PHOENIX CONTACT České trophy v ecoRally a získali tak do šampionátu cenných 10 bodů.

V těsném závěsu se stejnou technikou v podobě Peugeotu e-208 skončili dvanáctí Jaroslav Vavera se spolujezdkyní Gabrielou Pospíšilovou. Tým Peugeot AUTOforum electric čerpal z loňských zkušeností, kdy v okolí Českého Krumlova závodil se stejným vozem. Oproti loňskému 18. místu si letos polepšil o 6 příček. Do českého šampionátu, který by měl čítat celkově pět podniků, si Jaroslav Vavera s Gabrielou Pospíšilovou připsali 8 bodů a hodlají ve svém tažení pokračovat i v dalších závodech.

„Krumlovskou ecorallye jsme jeli už po několikáté a pořád je to krásná a výtečně zorganizovaná soutěž. Letošní ročník byl svou délkou (včetně prvních nočních zkoušek), nabitým startovním polem i obtížností opravdu náročný. A díky ztíženým předpisům FIA s velkým množstvím průběžných kontrolních bodů vyžadoval plné soustředění téměř bez odpočinku na trati. Proto naše umístění nebylo rozhodně zadarmo a jsme za něj opravdu rádi,“ zhodnotil průběh rallye Jaroslav Vavera, jezdec týmu Peugeot AUTOforum electric.

Třetím vozem Peugeot v cíli krumlovské ecorally byl model e-2008, a to s posádkou Michal Strouhal a Petr Doležel, kteří obsadili celkově 26. místo.

Značka Peugeot v České republice plánuje zapojit se i do dalších soutěží seriálu PHOENIX CONTACT České trophy v ecoRally s cílem posílit rozvoj elektromobility a všeobecné povědomí o tomto trendu. Elektrifikace je klíčovou součástí strategie značky Peugeot a cestou k energetické transformaci modelové řady, ke které se značka zavázala. V této aktivitě Peugeot v České republice stejně jako i v jiných oblastech podporuje jakožto generální partner společnost Gefco ČR.