První závod v Šanghaji je pro Formuli E mimořádnou poctou

  • Šanghaj bude poprvé hostit Formuli E v květnu 2024, deset let poté, co se v Pekingu konal vůbec první závod Formule E
  • Čína i Formule E jsou světovými lídry v oblasti elektromobility a hnací silou technologického pokroku, díky čemuž je Šanghaj pro Formuli E v její desáté jubilejní sezóně silně symbolickou destinací
  • Fanoušci v dvojzávodě zažijí nejsoutěživější motoristický sport na světě s nejpokročilejším elektrickým závodním vozem, jaký byl kdy vyroben
  • Čínský závodní tým ERT Formula E Team závodí v šampionátu od samého začátku a je odhodlán předvést před domácími fanoušky dobré výkony

Generální ředitel Formule E a šéf týmu ERT Formule E dnes navštívili Šanghaj před závody Formule E v květnu 2024, aby prohlásili, že je „zvláštní ctí“, že mistrovství světa ABB FIA Formule E může poprvé závodit ve městě.

Formule E bude závodit na okruhu Shanghai International Circuit

Formule E se bude závodit na okruhu Shanghai International Circuit, přičemž dvojzápas se uskuteční v sobotu 25. května a v neděli 26. května 2024.

Vůbec první závod v historii Formule E se konal v ulicích Pekingu v září 2014. Od té doby Čína hostila sedm závodů, včetně Sanya a Hongkongu, přičemž poslední v březnu 2019.

V době, kdy se první čistě elektrický světový šampionát připravuje na oslavu své desáté sezóny, navštívili Šanghaj šéf Formule E, generální ředitel Jeff Dodds, a Alex Hui, šéf týmu ERT Formula E Team vlastněného Čínou, aby oficiálně zahájili odpočítávání do závodů a uznali význam místa Šanghaje v kalendáři Formule E.

Jeff Dodds, generální ředitel Formule E:

„Pro Formuli E je to zvláštní čest závodit v Šanghaji poprvé v květnu příštího roku. Deset let jako první plně elektrický motoristický sport oslavíme tím, že budeme pokračovat v posouvání hranic a závodit v Šanghaji, novém dějišti pro nás v Číně, která je světovým lídrem ve vývoji a zavádění elektrických vozidel.

„Zatímco závody v Šanghaji jsou pro Formuli E velmi symbolické, pro fanoušky to bude také neuvěřitelný závodní víkend. Ve městě je vášnivá sportovní fanouškovská základna a my se nemůžeme dočkat, až zažijí zcela nový styl motoristického závodění rychlostí až 200 mil za hodinu a více než 100 předjetí ve většině závodů.“

Alex Hui, šéf týmu ERT Formule E:

„Jako čínský tým, který je součástí mistrovství světa ABB FIA Formule E od samého počátku, jsme nadšeni, že se můžeme zúčastnit závodů, které našim domácím závodem. Všichni v týmu už tvrdě pracují na nové sezóně a vím, že naši jezdci Dan Ticktum a Sérgio Sette Câmara jsou odhodláni udělat pro místní fanoušky maximum. Už jsou na simulátorech a trénují náročný okruh v Šanghaji.“

Formule E

Formule E je oficiálně uznávána jako nejudržitelnější sport na světě, což ukazuje, jak může vysoce výkonný sport koexistovat s udržitelností.

Formule E byla koncipována v roce 2011 podnikatelem Alejandrem Aagem (nyní spoluzakladatelem a předsedou Formule E) a FIA jako první plně elektrický šampionát monopostů v motoristickém sportu s jasným posláním předvést udržitelnou mobilitu v srdci ikonických světových měst.

První závod se konal v ulicích Pekingu v září 2014. Dnes, po devíti sezónách a 116 závodech, je Formule E prvním mistrovstvím světa s elektrickými pohony schváleným FIA a etablovala se jako nejudržitelnější sport na světě.

V minulé sezóně Formule E a FIA vyvinuly a představily závodní vůz GEN3 – nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější, nejúčinnější a nejudržitelnější elektrický závodní vůz, jaký byl kdy vyroben – schopný vyvinout rychlost 200 mph / 322 km/h a rekuperovat 600 KWh energie.

Až bude GEN3 závodit v Šanghaji, bude o 75 procent výkonnější a o 95 km/h rychlejší než první generace, která vyjela do ulic Pekingu.

Jezdci Formule E ukázali, že integrace udržitelnosti do sportu neznamená kompromis v kvalitě akce, a v minulé sezóně posunuli GEN3 na hranici možností a překonali všechny rychlostní a sportovní rekordy na trati s trojciferným počtem předjížděných kilometrů ve většině závodů.

V sobotu 13. ledna 2024 začíná v Mexico City 10. sezóna mistrovství světa ABB FIA Formule E.

Zdroj: ABB FIA Formule E

 

Formule E: Kalendář závodů na rok 2024