Představení týmů Formule E: Nissan e.dams

Společnost Nissan uzavřela partnerství s e.dams  pro svůj vstup do šampionátu ABB FIA Formule E v sezóně 2018/2019, závodící jako Nissan e.dams. Před tím dosáhl e.dams tří titulů týmů Formule E a jednoho v šampionátu jezdců. Jako tým, který v minulé sezóně zvítězil v šampionátu týmů, si klade za cíl bojovat o titul v sezóně 2021.

Počet závodů: 71

Počet vítězství: 17

Počet pódiových umístění: 37

 

Nissan e.dams

Pro společnost Nissan přináší závody na městských okruzích v plněelektrickém šampionátu vzrušení a zábavu z elektromobilů s nulovými emisemi. Vysoce výkonná elektrická vozidla jsou klíčovou součástí úsilí společnosti Nissan o urychlení integrace elektrických vozidel. Prostřednictvím závodů ve Formuli E Nissan neustále rozvíjí své odborné znalosti v oblasti elektromobilů, což se odráží v jeho silničních automobilech.

Díky třem titulům týmů a jednomu šampionátu jezdců s bývalým partnerem Renaultem pokračuje e.dams  v sérii  s japonským výrobcem, a závodí  jako Nissan e.dams.

Nissan je prvním japonským výrobcem, který vstoupil do Formule E, a je světovým lídrem v oblasti  výroby čistě elektrických vozidel. S více než 500 000 prodanými vozy Nissan LEAF od debutu modelu v roce 2010 využila společnost Nissan při vývoji pohonné jednotky pro své závodní auto Formule E své stávající zkušenosti s elektromobily.

Ve své první společné sezóně skončil tým čtvrtý v pořadí týmů se šesti pódiemi, pěti pole position a 16 Super Pole kvalifikačních vystoupení mezi Sebastienem Buemi a Oliverem Rowlandem, čímž se Nissan e.dams stal nejlepším kvalifikačním týmem sezóny. Zakončil prvním vítězstvím  během závěrečného závodního víkendu v New Yorku.

Zkušenosti získané na trati zase pomáhají utvářet další generace elektromobilů od japonské automobilky, například a vysoce výkonný crossover SUV Ariya má být uveden na trh v roce 2021.

Během závodů sedmé sezóny bude Nissan i nadále podporovat sílu a výkon své EV technologie  s nulovými emisemi ve vysoce konkurenceschopné a vzrušující plně elektrické závodní sérii na městských okruzích.

Za Nissan e.dams závodí veterán Formule E a mistr z 2015/16 Sebastien Buemi po boku britského závodníka Olivera Rowlanda. Oba piloti ve vozech s nátěrem inspirovaným motivy „kimona“ v sezóně 2020/21 patří k nejzkušenějším závodníkům motoristického sportu.

 

Sebastian Buemi

 

Sebastien Buemi

Počet závodů: 69

Počet vítězství: 13

Počet pódiových umístění: 29

 

Po soubojích v sezoně 2015/16 s Lucasem di Grassim získal Sebastien Buemi mistrovský titul. Jako přední šampion tří týmů Renault e.dams, Buemi začal závodit za Nissan e.dams od roku 2018.

Sebastien Buemi je jedním z nejúspěšnějších pilotů mistrovství ABB FIA Formule E. Jako jeden z pěti šampionů série má švýcarský závodník nejen nejvíce vítězství na svém kontě ale také vynikající počet Julius Baer Pole positions.

Počínaje úspěšnou motokárovou sezonou v počátcích své motoristické kariéry se Buemi přešel v roce 2004 na německé mistrovství Formule BMW a ve své debutové sezóně skončil třetí – hned za dalším budoucím pilotem Formule 1, Sebastianem Vettelem. Vzhledem k tomu, že stále získával další body, rostla i příležitost propracovat se do juniorských formulí.

Buemi  si mohl poprvé vyzkoušet  F1 ve věku pouhých 15 let, když dostal šanci pilotovat vůz Arrows F1, a debutoval v Grand Prix v roce 2009. Současně závodil v první sezóně F3 Euro Series v roce 2006. předtím, než se v následujícím roce umístí na druhém místě šampionátu a v roce 2008 přestoupil na plný úvazek do seriálu GP2. V roce 2009 přešel do F1 poté, co upoutal pozornost týmu Toro Rosso, který s ním později podepsal smlouvu a Buemi se stal prvním švýcarským pilotem v této sérii od roku 1995.

Pokračoval v závodění za Toro Rosso až do konce sezóny 2011 a stále je spojen  s oběma týmy Red Bullu jako jejich záložní pilot.

Vedle svých povinností ve Formuli E se Buemi účastní také Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech, kde vyhrál mistrovství světa v roce 2014 i v závodech 2018, 19 a 20 Le Mans 24 hodin.

Když Nissan vstoupil do Formule E, přidal se k týmu také jeho týmový kolega Oliver Rowland. Společně si dvojice přivedla japonsko-francouzskou výstroj na čtvrté místo v pořadí týmů, zatímco Buemi zvítězil v předposledním kole v New Yorku a skončil druhý za Jeanem-Ericem Vergnem v šampionátu jezdců v sezóně 2018/2019. Čtyři pódia v sezóně 2019/20 pomohla společnosti Nissan e.dams umístit se na druhém místě v pořadí týmů.

Buemi začíná ve své sedmé sezóně ve Formuli E opět společně s Rowlandem. V souboji s některými z největších značek v automobilovém a motoristickém sportu bude Nissan e.dams bojovat s těmi nejlepšími ve snaze získat mistrovský titul.

 

Oliver Rowland

Oliver Rowland

Počet závodů:27

Počet vítězství: 1

Počet pódiových umístění: 3

 

Po úspěšné debutové sezóně v šampionátu ABB FIA Formule E, která mu přinesla ocenění Bováček roku, když skóroval dvěma pódii a dvěma  pole positions , Rowland získal průlomové první vítězství v předposledním kole sezóny 2019/20 v Berlíně. Znovu se stal partnerem veterána Buemiho pro sezónu sedm.

Svoji kariéru začal v sedmi letech  v motokárách a stal se součástí Nadace Racing Steps Foundation, která podporovala jeho kariéru v monopostech. Záhy zvítězil v sérii 2011 Formula Renault UK a 2013 Formula Renault 2.0.

V roce 2014 předstoupil do Formule Renault 3.5 a zakončil sezonu na čtvrtém místě se sedmi pódiemi, než v roce 2015 získal titul ve Fortec Motorsports. V témže roce debutoval ve Formuli E s Mahindra Racing, kde se účastnil E-Prix v Punta del Este.

Poté, co ve stejném roce debutoval v seriálu GP2 v Silverstone, dokončil Rowland dvě celosezónní kampaně ve své kategorii a ve FIA ​​Formuli 2  skončil třetí v roce 2017 s DAMS. Ve stejném roce podepsal smlouvu s týmem Renault F1 jako jeho vývojový pilot.

V roce 2018 byl závodník narozený v Sheffieldu potvrzen jako oficiální juniorský pilot týmu Williams Martini Racing před tím,než získal místo u Nissanu e.dams.

Rowland bstoupil do Formule E na plný úvazek a stal se partnerem Sebastiena Buemiho v první sezóně pro Nissan e.dams. Po úspěšné sezoně, v níž tým získal první vítězství v New Yorku s Buemi, pomohlo vítězství Rowlanda v Berlíně týmu Nissan e.dams ke druhému místu v šampionátu týmů v sezóně 2019/20. Nyní  Rowland zahájil svou třetí kampaň v seriálu .