Indonéský debut – ABB FIA Formula E Mistrovství světa zahrnuje Jakarta E-Prix

Mistrovství světa ABB FIA Formule E debutuje tento víkend v Indonésii historicky první Jakarta E-Prix. V 9. závodu kalendáře 16 závodů bude 11 týmů a 22 jezdců soutěžit na okruhu Jakarta International E-Prix Circuit na Ancol Beach, který pro tento inaugurační závod přivítá tisíce fanoušků motoristického sportu v hlavním městě. Před závodem byla Formule E přivítána v Národním památníku v Jakartě.

Neprozkoumaná oblast

Tuto sobotu je to pro pole Formule E neprobádané území s vysokou vlhkostí,  vedrem a jedinečnými nakloněnými úseky, zvlněními, hrboly a kombinací technických a vysokorychlostních úseků na okruhu Jakarta International E-Prix Circuit.

2,37 km dlouhý okruh s 18 zatáčkami začíná těsným úvodním sektorem po dlouhém seběhu startovní/cílové rovinky před sérií rychlých, dlouhých rovinek a přirozených vysokorychlostních zatáček. V 1. zatáčce bude dostatek prostoru pro manévry na pravé straně, než piloti zamíří do plynulých zatáček, které se vinou kolem Ancol Beach City. Poslední sektor je složitý komplex, který následuje po rychlé pravotočivé 12. zatáčce s převýšením a další dlouhé rovince do toho, co bude bezpochyby rušná vlásenka 13. zatáčky. Další klopená zatáčka na T16 přichází před záludnou levotočivou zatáčkou 18, která zakončuje kolo vracečkou před dlouhou cílovou rovinkou.

Před závodem přivítal 22 jezdců Formule E v Národním památníku guvernér Anies Baswedan, než úřadující mistr světa Nyck de Vries předvedl vůz Formule E Gen 2. Tato událost znamenala zahájení 2022 Jakarta E-Prix.

Mistrovská bitva vrcholí

Boj o titul mistra světa je na ostří nože, protože pouhých 16 bodů – méně, než je nabízeno za jediné vítězství – rozdělilo tři nejlepší piloty, protože se rozjíždí druhá polovina dosud největší 16závodní kampaně.

Jakarta E-Prix

S osmi závody, které zaznamenaly pět různých vítězů, lídr Stoffel Vandoorne z týmu Mercedes-EQ, vede před  Edoardem Mortarou z ROKiT Venturi Racing a dvojnásobným šampiónem DS TECHEETAH Jean-Éric Vergnem.

Mercedes-EQ převzal vedení týmů po dominantním druhém vítězství v sezóně pro úřadujícího šampiona Nycka de Vriese v Berlíně. Přidejte k tomu dvě umístění na stupních vítězů s přispěním týmového kolegy Vandoorna a bylo to pro německý tým vítězství na domácí půdě s vizí jasné budoucnosti týmu, když McLaren převzal otěže vítězného týmu od 9. sezóny.

Jean-Éric Vergne pokračoval ve své bodované sérii, nyní v osmi závodech a jako jediný pilot se 100% rekordem v sezóně 2021/22. Francouzský pilot   touží po prvním vítězství v závodě sezóny, ale jediný dvojnásobný a po sobě jdoucí šampion Formule E je pouhých 16 bodů za vedoucím Vandoornem a čeká ho osm závodů.

Silná forma Mitche Evanse z týmu Jaguar TCS Racing pokračovala solidními body v Berlíně a navázala na vítězství v Římě a stříbro v Monaku. Robin Frijns (Envision Racing) se kvalifikoval jako 20. do prvního závodu v Tempelhofu, což se ukázalo jako nákladné – Nizozemec měl celý víkend rychlost v nejlepší šestce. Přesto je jen dva body za Evansem na pátém místě, i když dvojice klesla o 12 za třetí v pořadí.

Úřadující mistr světa de Vries předvedl dominantní jízdu na domácí půdě pro Mercedes-EQ v 8. závodě, aby nejlepším možným způsobem ukrojil dva body ze čtyř závodů.

FIA Girls on Track

Tento víkend Formule E také představí třetí ze svých iniciativ FIA Girls on Track po událostech v Mexico City a Berlíně. To je součástí závazku Formule E k sociální rozmanitosti a povzbuzování dívek, aby rozvíjely svůj zájem o kariéru v motoristickém sportu.

Tento pátek bude mít 100 dívek přístup do zákulisí a na vzdělávací workshopy, kde se dozví více o motoristickém sportu, Formuli E, inženýringu a o tom, jak jsou organizovány závody , jako je E-Prix.

Formule E v Asii

Formule E se na asijském kontinentu objevuje pravidelně od začátku šampionátu v roce 2014/15, zatím se v regionu uskutečnilo 16 závodů na pěti místech. Úplně první E-Prix Formule E se jela v Pekingu, zatímco 50. závod byl v Hong Kongu, přičemž závody se konaly v Sanya (Čína), Putrajaya (Malajsie) a Diriyah (Saúdská Arábie). Letošní sezóna vyvrcholí v Asii dvojzávodem v korejském Soulu, dalším debutovém městě šampionátu.

Jakarta je domovem více než 11 milionů obyvatel a je hlavním městem Indonésie, největší ekonomikou v jihovýchodní Asii a čtvrtým nejlidnatějším státem světa s více než 270 miliony obyvatel. Asijsko-pacifická velmoc má obrovskou základnu fanoušků motoristického sportu se závody Formule E, které se živě vysílají celostátně na volně šířených a digitálních kanálech.

Sobotní závod začíná volným tréninkem od 07:15 WIB (západoindonéského času, GMT +7 hodin) s kvalifikací v 10:40 WIB a 9. kolo od 15:00 WIB. Sledujte veškeré dění na fiaformulae.com/live.

 

Formule E a ABB FIA Formule E mistrovství světa

ABB FIA Formule E, první mistrovství světa FIA s čistě elektrickým pohonem a jediné sportovní odvětví certifikované čisté nulové uhlíkové stupy od svého založení, přináší dramatické závody do centra některých z nejznámějších světových měst a poskytuje platformu elitního motoristického sportu pro přední výrobce automobilů k urychlení inovací elektrických vozidel.

Síť týmů, výrobců, partnerů, provozovatelů vysílání a hostitelských měst Formule E spojuje vášeň pro tento sport a víra v jeho potenciál urychlit udržitelný lidský pokrok a vytvořit lepší budoucnost pro naši a planetu.

 

Zdroj:FIAFormulaE

 

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022