Formule E přináší rekordní celosvětové televizní publikum již druhou sezónu za sebou

  • Souhrnná sledovanost ABB FIA Mistrovství světa Formule E v 8. sezóně meziročně vzrostla o 20 % na 381 milionů, protože živá sledovanost vzrostla na historicky nejvyšší hodnotu 216 milionů, což je o 10 % více než v 7. sezóně
  • Celková doba sledování se meziročně zvýšila o 58 %
  • Konzistence plánování a vysoce konkurenční závody podporované novým kvalifikačním formátem byly klíčovými hnacími silami pro nárůst publika na rekordní úroveň

Mistrovství světa ABB FIA Formule E

Mistrovství světa ABB FIA Formule E rozšířilo své publikum pro 8. sezónu nad rekordní úrovně dosažené v předchozí sezóně díky čtyřcestné bitvě o šampionát, novému kvalifikačnímu formátu a návratu k závodění  v Asii.

Mezi sérií vysílaných prezentací a sportovních vylepšení představených v 8. sezóně se v novém kvalifikačním formátu utkalo všech 22 pilotů ve dvou skupinách, přičemž první čtyři v každé postoupili do vyřazovacího turnaje „Duels“. První pro světový motorsport a oblíbená inovace pro fanoušky, celkově publikum pro kvalifikaci vzrostlo o 49 % ve srovnání s publikem pro tradiční formát s nejrychlejším kolem v 7. sezóně.

Vůbec největší kalendář mistrovství světa ABB FIA Formule E s 16 závody v 10 světových městech zahrnoval návrat do Asie s úspěšnými debuty v Jakartě v Indonésii a dvojzávodem v Soulu v Jižní Koreji, který uzavřel 8. sezónu. Závod v Jakartě v červnu byl prvním závodem Formule E v Asii od roku 2019 a byl nejsledovanějším domácím závodem v historii 100 závodů šampionátu s celkovou návštěvností 27,6 m v Indonésii.

Diváci tvořili většinu publika Formule E poprvé v sezóně 7 a tento trend pokračoval i v sezóně 8 s 10% nárůstem živého publika meziročně na 216 milionů, což je součástí 20% nárůstu celkového kumulativního publika na 381 milionů.

Kombinace vylepšené konzistence plánování a lepšího pokrytí soutěžnějších závodů přispěla k výraznému zvýšení zapojení publika. Celková doba sledování závodů 8. řady vzrostla o 58 % ve srovnání se 7. sezónou a šampionát zaznamenal meziroční nárůst průměrné doby sledování průběhu živého závodu o 28 %.

Na sociálních a digitálních kanálech Formule E došlo k výraznému nárůstu počtu zhlédnutí videí (+165 % oproti 7. sezóně) a zapojení (nárůst o 49 %), protože vstoupila v platnost obnovená strategie obsahu sociálních médií.

 

Stoffel Vandoorne (BEL), Mercedes Benz EQ celebrates on the podium

Jamie Reigle, generální ředitel Formule E, řekl:

„Světový šampionát ABB FIA Formule E si buduje celosvětovou fanouškovskou základnu a etabluje se jako prémiový živý sport, který můžete sledovat. Miliony dalších fanoušků se na poslední sezónu naladilo ke sledování než kdykoli předtím díky konzistentnímu plánování, vylepšené prezentaci vysílání a sportovním inovacím, jako je náš kvalifikační formát, který mění hru, který jsme zavedli v úzké spolupráci s FIA. Šampionát skončil v Soulu, kde čtyři piloti bojovali o titul a Stoffel Vandoorne se stal mistrem světa.Děkujeme naší celosvětové síti vysílacích partnerů za jejich příspěvek v rekordní 8. sezóně. Budeme spolupracovat, abychom navázali na dynamický vývoj a posílili nástup Formule E jako hlavního proudu sportu pro příští generaci.“

Nový závodní vůz Gen3 byl odhalen začátkem tohoto roku v Monaku jako nejrychlejší, nejlehčí, nejvýkonnější a nejefektivnější elektrický závodní vůz, jaký byl kdy vyroben. Premiéru bude mít na na začátku 9. sezóny mistrovství světa ABB FIA Formule E 14. ledna 2023 v Mexico City.

 

Zdroj: Formula E

CIRCUITO CITTADINO DELL’EUR, ITALY (Photo by Sam Bloxham / LAT Images)

 

 

Předběžný kalendář FIA Formule E Mistrovství světa 2023