Formule E: Představení týmů: NEOM McLaren Formula E Team

McLaren Racing oznámil, že počínaje 9. sezónou převzetí vítězného týmu Mercedes-EQ pro éru Gen3.

NEOM McLaren Formula E Team

Foto: Cysnews
Foto: Cysnews

Tým McLaren Formula E vznikl akvizicí týmu Mercedes-EQ Formula Eu, po dohodě mezi McLaren Racing a Mercedes-Benz, která povede k přesunu vládnoucího týmu ABB FIA Mistrovství světa Formule E do rodiny McLaren Racing.

Nátěr napovídá, že jeho vstup je přímo zaměřen na urychlení pochopení McLaren Racing technologie EV jako součásti jejich cesty udržitelnosti a zároveň oslovení nového, rozmanitějšího celkosvětového publika.

Mercedes-EQ odstartoval radikální novou kapitolu velkolepým vstupem do čistě elektrických městských závodů v sezóně 6. Poté, co tým uzavřel svou nováčkovskou kampaň debutovým vítězstvím a třetím v hodnocení týmů, vyrazil tým do sezóny 2020/21 s jasným zaměřením na získání titulu, přičemž Nyck de Vries si nakonec udržel první místo. De Vries se pustí do obhajoby titulu v sezóně 8 a vrátí se po boku Stoffela Vandoorna, když legendární německá značka hledá dvojnásobnou korunu týmů a jezdců.

S historií motoristického sportu sahající až do roku 1894, kdy se Mercedes-Benz zúčastnil vůbec prvního motoristického závodu mezi Paříží a Rouenem. Mistři motoristického sportu nyní sedí mezi budoucností motoristického sportu v mistrovství světa ABB FIA Formule E.

Se silným závodním rodokmenem mimo Formuli E, včetně šesti titulů konstruktérů a sedmi titulů jezdců v hybridní éře Formule 1, značka slavila úspěchy také v německých cestovních vozech (DTM) a závodech sportovních vozů po celém světě. Jen málo jmen ve sportu může tvrdit, že je úspěšnější.

První rok jako tým s plným pracovním nasazením opustil tým HWA Racelab, který soutěžil v sezóně 2018/19 šampionátu. HWA skončil celkově devátý a získal jedno pódium ve 13 závodech s piloty Stoffelem Vandoornem a Garym Paffettem.

Po dokončení své průzkumné sezóny ve Formuli E vývojář HWA se sídlem v Affalterbachu nadále převzal odpovědnost za řízení vozů Mercedes o závodních víkendech, zatímco Ian James se v roce 2019/20 ujal funkce šéfa týmu.

V úvodním dvojzávodu v Diriyah se Vandoorne probojoval na stupně vítězů dvěma umístěními na třetím místem. Mezi belgickým pilotem a jeho týmovým kolegou Nyckem de Vriesem předváděla tato dvojice v průběhu sezóny rychlé tempo, ale určité počáteční potíže znamenaly, že výsledky zcela neodpovídaly potenciálu. Třetí v pořadí a umístění jedna-dva s Vandoornem, který vedl de Vriese  do cíle ve finále sezony v Berlíně, bylo dobrým znamením.

V sezóně 2020/21 de Vries vystartoval v Diriyah – ubíral se  za vítězstvím v vůbec prvním nočním závodě Formule E a úvodním závodě série jako mistrovství světa FIA.

V 1. závodě zvítězil v každé relaci a udával tón silné kampani. Následovalo vítězství ve Valencii a dvojnásobné pódium v Londýně a nizozemský pilot  zpečetil titul naposledy na domácí půdě Mercedesu v Berlíně – vítězstvím Vandoorna v Římě a umístěním na stupních vítězů ve finále zajistilo značce korunu týmů.

Dvojice se vrátila pro 8. sezónu, přičemž Vandoorne tentokrát vyšel na špici, protože tým získal historický double-double po sobě jdoucích titulů jezdců a týmů.

 

Zdroj: FIA Formula E

Foto: Cysnews

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023