Formule E: Představení týmů: Avalanche Andretti Formule E

Andretti je oporou Formule E, jako účastník od inaugurační kampaně 2014/15. Legendární americká značka je zpět pro Gen3 s britským pilotem Jakem Dennisem na třetí sezónu v řadě, tentokrát po boku jednoho z nejlepších jezdců v historii německého motorsportu – Andreho Lotterera, který přechází po dlouhém působení u Porsche.

Foto: Cysnews
Foto: Cysnews

Avalanche Andretti Formule E

Outfit spolupracoval s BMW ve třech kampaních – německá značka stálice Formule E od začátku šampionátu do konce sezóny 7. Kromě poskytování celé flotily safety carů a oficiálních vozů se bavorský automobilový gigant stal kompletním továrním týmem. před sezónou 2018/19, kdy navázal partnerství s Andretti Formula E.

BMW poskytlo týmu Andretti technickou asistenci v sezóně 2017/18, kde Antonio Felix da Costa zajistil týmu nejlepší výsledek – šesté místo v prvním závodě sezóny v Hong Kongu. Navzdory slibnému začátku skončil tým na celkovém posledním místě šampionátu s pouhými 24 body. Před sezónou 2018/19 se tým stal kompletním továrním týmem a za volant svého vyzyvatele Gen2, BMW iFE.18, posadil Da Costu a nováčka Alexe Simse.

Tým a vůz debutovaly v předsezónním testování ve Valencii před úvodním závodem sezóny 2018/19 s piloty Antoniem de Felixem Da Costou a Alexanderem Simsem za volantem. BMW uzavřelo svou první kampaň jako tovární tým pátým místem a podepsalo na sezónu 2019/20 s bývalým pilotem Dragonu Maximilianem Guentherem a na druhou sezónu si udrželo Alexe Simse.

Guenther porazil Simse v šampionátu jezdců a skončil devátý, s vítězstvími v Santiagu a 8. závodě v Tempelhofu. Čtyři DNF německého pilota – včetně ztráty umístění na stupních vítězů v Berlíně kvůli předjíždění pod safety carem – nakonec zbrzdily jeho konečné umístění. Sims mezitím uzavřel sezónu a svůj čas s BMW na 13. místě.

Tým to v 7. sezóně zajel těsně. Nováček Jake Dennis byl nepochybně jedním z hvězdných jezdců sezóny a zastínil další mladou hvězdu v týmovém kolegovi Guentherovi vítězstvím ve Valencii – kde britský pilot zvládl svou energii nad všechna očekávání, aby vyhrál z předních pozic – a další na domácí půdě v Londýně.

Technická závada ukončila jeho boj o titul v posledním kole. Bez toho by klidně mohl dostat před Nycka de Vriese na první místo. Třetí byl přesto působivý a BMW i se prozatím vyhýbá Formuli E ve stylu, na který jsme byli dlouho zvyklí; s příchutí Moet a Chandon vítězů .

Dennis se vrátil v 8. sezóně, zatímco americký pilot Oliver Askew se přidal se zkušenostmi z IndyCar. Dennis se stříbrem v Diriyah navázal tam, kde skončil, a v průběhu sezóny zůstal na ostrém konci tabulky jezdců. Vítězství a druhé místo v londýnském dgojzávodě byl bezpochyby jeho vrcholem.

On a tým, s Lottererem, který se připojil k týmu a přinesl obrovské zkušenosti, se bude snažit odstartovat novou éru Formule E a Gen3 tím nejlepším možným způsobem.

 

Zdroj: FIA Formula E

Foto: Cysnews

ABB FIA Formula E – kalendář závodů na rok 2023