Formule E: E-Prix Rome 2022 Sobotní závod pro tým MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM

 Vzrušující E-Prix v ulicích Říma: Stoffel Vandoorne skončil třetí ve čtvrtém závodě Mistrovství světa  ABB FIA FORMULA E 2021/22. Nyck de Vries musel odstoupit.

  • Stoffel prošel do závěrečné fáze kvalifikace, kde porazil Robina Frijnse o tři a půl desetiny sekundy a získal Pole Position.
  • Pro Stoffela to byla sedmá pole position v kariéře ve Formuli E, druhá v sezóně a třetí pro tým ve čtvrtém zívodě aktuální sezóny.
  • Nyck se kvalifikoval jako čtvrtý ve své skupině a postoupil do semifinále, kde prohrál s Robinem Frijnsem o pouhou desetinu sekundy –  startoval do závodu ze třetího místa na roštu.
  • Stoffel a Nyck si udrželi své pozice na začátku závodu, kdy přišlo období safety caru v úvodní fázi závodu. Následně byla E-Prix prodloužena o 5:15 minut, takže jezdci museli věnovat zvýšenou pozornost hospodaření s energií.
  • Vzrušující boj o stupně vítězů se rozvinul v průběhu 27kolového závodu, během kterého se šlo o vedení. Stoffel nakonec projel cílem třetí za Mitchem Evansem a Robinem Frijnsem a zajistil si své deváté pódium Formule E.
  • Nyck byl v první polovině závodu ve vedoucí skupině se Stoffelem, ale klesl dále v poli a byl nucen odstoupit se svým vozem po kontaktu s jiným vozem těsně před koncem závodu.
  • Edoardo Mortara (49 bodů) má nyní tři body před STOFFELEM (46 bodů) v mistrovství světa jezdců, zatímco NYCK (38 bodů) je na pátém místě.
  • MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM (84 BODŮ) vede týmový šampionát po čtvrtém závodě sezóny před Venturi Racing (74 bodů).
  • Pátý závod mistrovství světa ABB FIA Formule E 2021/22 se pojede zítra, v neděli 10. dubna 2022 ve 14:04 BST, rovněž v Římě.

 

S8_Rome, Saturday, 9th April 2022 – LAT

 STOFFEL VANDOORNE:

„Byl to těžký boj od začátku do konce. Dnes to byl opravdu těžký závod. Vybrat správnou strategii bylo složité. Byli jsme trochu v tempu, zvláště ve srovnání s Mitchem Evansem . Opravdu jsem si užil souboj s Robinem Frijnsem. Bylo to všechno o výběru správné strategie pro Attack Mode, předjíždění se znovu a znovu a nastavování manévrů. Byl to určitě úžasný boj. Celkově vzato jsem se svým pódiem spokojen. V těžký den, jako je ten dnešní, je to dobrý výsledek.“

S8_Rome, Saturday, 9th April 2022 – LAT

 NYCK DE VRIES:

„Snažili jsme se tam udržet a držet krok s vedoucími závodu, ale pravdou je, že jsme dnes neměli tempo. Zpočátku šlo všechno dobře, co se týče startu, mé pozice v poli a restartu, ale poté  bylo potřeba tempo ​​a bohužel jsme dnes z tempa vypadli. Spotřebujete více energie a pneumatiky se přehřívají, když tempo klesá, což má za následek stále klesající spirálu. Do poloviny závodu je vše v pořádku, ale pak se všichni za vámi začnou hromadit pod tlakem a předjíždějí. Když se to stane, nemáte polštář potřebný k tomu, abyste mohli aktivovat Attack Mode a jste úplně vzadu a přesně to se mi dnes přihodilo. Nebyli jsme dost rychlí. Snažil jsem se, ale nebylo to dobré. Udělal jsem pohyb, abych předjel Pascala v zatáčce 7 v závěru závodu, ale on zavřel vjezd do zatáčky a  došlo ke kontaktu. Při kontaktu s ním a zdí se mi ohnulo řízení a byl jsem nucen odstoupit.“

S8_Rome, Saturday, 9th April 2022 – LAT

 IAN JAMES, TEAM PRINCIPAL:

„Akční závod a zatím akční víkend! Řím se ukazuje jako dobrá kulisa pro tuto událost. Diváci jsou zpět na tribunách, vidíme velký zájem našich komerčních partnerů o účast a akce na trati je vzrušující Měli jsme slušný začátek našeho dne s našimi volnými tréninky, se zaměřením na to, abychom auto dostali na dobré místo a dodržovali náš program a zároveň si zvykali na trať. Díky tomu se nám podařilo dostat oba vozy do dobré kondice pro kvalifikaci. Nyck  obsadil třetí místo na roštu a Stoffel získal Pole Position – Stoffelovo úžasné kolo. Závod začal, tak jak jsme skončili kvalifikaci: solidní a kontrolovaný. V průběhu závodu jsme viděli, jak se v první desítce rozvinula extrémně těsná bitva – převážně na samém čele pole. Různé strategie znamenaly neustále se měnící herní pole, ale nakonec nám chybělo závodní tempo. Stoffel dokázal na konci odrazit silné výzvy a skončil na stupních vítězů na 3. místě, což týmu přineslo značné množství bodů. Nyck měl své vlastní bitvy a navzdory solidním úvodním kolům se začal zhruba v polovině závodu propadat. Kontakt a následné poškození auta ho nakonec přinutilo odstoupit. Zklamání na konci dne. Nakonec je Pole Position a umístění na stupních vítězů pro tým skvělým výsledkem – ale stále nejsme úplně spokojeni. To nám dává motivaci, abychom se zítra vrátili silnější.“

S8_Rome, Saturday, 9th April 2022 – LAT

Zdroj: Mercedes-EQ Formula E Team