António Félic da Costa vyhrál druhý závod v New York City E-Prix  12. závod  ABB FIA FORMULA E Mistrovství světa

  • Da Costa zaznamenal první vítězství v sezóně pro DS TECHEETAH ve 12. závodě E-Prix New York City
  • Druhé místo Stoffela Vandoorna posouvá jezdce Mercedes-EQ Formule E Team do čela mistrovství světa jezdců
  • Mitch Evans zaujímá třetí místo a stahuje mezeru na Edoarda Mortaru, který mohl získat pouze bod za 10. místo
  • Oba závody E-Prix v New Yorku byly poprvé vyprodány

New York City E-Prix nedělní závod

António Félix da Costa vedl od začátku do šachovnicové vlajky ve druhém závodě  New York City E-Prix, což bylo první vítězství v sezóně pro da Costu a jeho tým DS TECHEETAH.

Stoffel Vandoorne (Mercedes-EQ Formula E Team) skončil ve 12. zábodu  ABB FIA Formule E  Mistrovství světa jako druhý a posunul se před Edoarda Mortaru (ROKiT Venturi Racing) do čela hodnocení mistrovství světa jezdců.

Třetí místo pro Mitche Evanse z Jaguar TCS Racing také stáhlo ztrátu na Edoarda Mortaru na pět bodů poté, co  Mortara skončil na místě s jediným bodem. Problém s brzděním v kvalifikaci způsobil, že Mortara skončill na konci startovního pole.

Před vyprodanými tribunami na okruhu Brooklyn Street Circuit sprintoval Portugalec da Costa z P1 na startovním roštu a odrazil pozornost Alexandra Simse (Mahindra Racing), než Vandoorne později v závodě vyvinul tlak. Pilot Mercedesu-EQ nemohl najít žádnou cestu, když da Costa zkušeně kontroloval energii a pozici svého vozu až k šachovnicové vlajce.

Mitch Evans skončil třetí a držel se v polovině závodu, když se snažil proniknout na vrchol. Evans narazil na hrbol v brzdné zóně v zatáčce 6 a  dostal velký boční skluz, aby se vyhnul zdi a klesl pouze na pátou pozici. Probojoval zpět na třetí místo a stříbro, se Simsem za ním na čtvrtém místě za Mahindra Racing.

Propad Sama Birda na pátou pozici z 16. místa na startovním roštu opustil garáž Jaguar v nadšení a znovu podnítil snahu jejich týmů o mistrovství světa. Robin Frijns završil první šestku Envision Racing. Nyck de Vries (Mercedes-EQ Formula E Team) byl další na sedmém místě, Jake Dennis (Avalanche Andretti) byl osmý, André Lotterer týmu TAG Heuer Porsche Formula E Team na devátém místě a Mortara  získal cenný bod na 10. místě.

Po pouhých čtyřech kolech do konce se Vandoorne vrací do čela mistrovství světa jezdců s náskokem 11 bodů na předchozího vedoucího Mortaru. Evans je o pět bodů dále na třetím místě, Jean-Éric Vergne nedokázal skórovat, Francouz se nachází 27 bodů za špičkou. Mercedes-EQ je nejlepší v žebříčku týmů, o deset bodů více než DS TECHEETAH

 

DA COSTA Antonio Felix (por), DS Techeetah, DS E-Tense FE21, VANDOORNE Stoffel (bel), Mercedes-EQ Silver Arrow 02, EVANS Mitch (nzl), Jaguar TCS Racing, Jaguar I-Type 5, BERESFORD Nigel, DS Techeetah Team Manager, Photo Bastien Roux / DPPI

Další závod ABB FIA Formule  E Mistovství světa bude  London E-Prix dvojzávod 30. a 31. července je jedinečná událost v kalendáři Formule E s venkovní/vnitřní dráhou procházející dějištěm ExCeL London.

Po 13. a 14.závodu v Londýně je vyvrcholením 8. sezóny v Jižní Koreji historicky první závody v Soulu E-Prix se dvěma závody, které uzavírají dosud největší kalendář 16 závodů.

 

Zdroj: Formula E

ABB FIA FORMULA E – Kalendář závodů 2022