Zámek Konopiště láká k návštěvě

 

Zámek Konopiště založil nedaleko svého rodového sídla Benešova kolem r. 1294 pravděpodobně pražský biskup Tobiáš z Benešova a to podle vzoru francouzských pevností. Po vymření Benešoviců přešlo Konopiště v roce 1327 na 275 let do rukou Šternberků. V 17.–19. století se na Konopišti vystřídala řada majitelů.  V roce 1887 koupil zámek s celým panstvím od Lobkoviců František Ferdinand d´Este. Arcivévoda nechal zámek přestavět. Do zámku umístil rozsáhlé sbírky, které získal jednak dědictvím po předcích a také vlastní sběratelskou činností. V roce 1914 se Ferdinand spolu s manželskou Žofií stal obětí atentátu v Sarajevu. V roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců československý stát a zámek i s parkem byl zčásti zpřístupněn veřejnosti. Zámek se zachoval v podobě, jakou dostal při poslední přestavbě za Františka Ferdinanda d´Este včetně vnitřního vybavení, které bylo na svoji dobu pokrokové. Byla zde zavedena elektřina, topení, moderně vybavené koupelny a zajímavostí je také osobní výtah.

Pro návštěvníky jsou připraveny tři prohlídkové okruhy:

    • Salony jižního křídla zámku zahrnují reprezentační a hostinské pokoje umístěné v 1. patře jižního křídla zámku
    • Salony severního křídla – tento prohlídkový okruh zahrnuje nejstarší prostory zámku s gotickými a renezančními klenbami v kapli Sv. Huberta, prohlídku Estenské zbrojnice, která patří k nejcennějším ve střední Evropě. Protože arcivévoda byl pověstný svojí loveckou vášní, v chodbách určitě překvapí neuvěřitelné množství loveckých trofejí, které jsou opatřeny přesnými údaji o datu a místu skolení. Ze svých cest si František Ferdinand d´Este přivezl i trofeje  cizokrajných zvířat včetně sloních ocasů a části sloní nohy. Při prohlídce kuřáckého salonu zaujme netradiční prostor harému, jehož vybavení arcivévoda dostal darem, nikdy však nesloužil svému účelu.
    • Soukromé pokoje rodiny Františka Ferdinanda d´Este. Jedná se o exkluzivní trasu. Expozice byla instalována podle dobové dokumentace z doby, kdy žila na zámku rodina Františka Ferdinanda d´Este.
    • Lovecká trasa představuje průřez okruhy s expozicemi loveckých trofejí a slavné sbírky zbraní

Podrobnější informace o prohlídkových okruzích, návštěvní době a vstupném naleznete na : https://www.zamek-konopiste.cz/cs/informace-pro-navstevniky

Pokud se rozhodnete navštívit zámek Konopiště, doporučujeme neopomenout  prohlídku doplňkových expozic: V prostorách bývalých stájí na spodním nádvoří byla umístěna unikátní Střelnice s pohyblivými terči (přibližují a vzdalují se na lanech podobně jako lanovka) a kulečníkovou dráhou.

Vstupné: plné 40,-Kč, snížené: 30,-Kč.

Po předložení vstupenky z 1., 2., 3 nebo 4. okruhu (v otevírací době expozice) vstupné ZDARMA  

 

Protože arcivévoda byl vášnivým sběratelem sošek a obrazů s vyobrazením sv. Jiří,  v Muzeu Sv. Jiří pod jižní terasou zámku si můžete prohlédnout sbírku, která nemá v českých zemích obdoby.

Vstupné: plné 40,-Kč, snížené: 30,-Kč.

Po předložení vstupenky z 1., 2., 3 nebo 4. okruhu – v otevírací době expozice – vstupné ZDARMA    

OTEVÍRACÍ DOBA:       

duben, květen, září: út – ne 10:00 – 16:00

červen, červenec, srpen: út – ne 10:00 – 17:00

říjen: út – ne 10:00 – 15:00

 

Na nádvoří naproti pokladně a prodejně suvenýrů Vás vůní přiláká zámecká čokoládovna, ve které si můžete koupit čokoládové figurky  i čokoládového medvěda Jiříka.

Za příznivého počasí kromě návštěvy parku s medvědáriem u vstupu do zámku, ve kterém se v současné době chová vzácný druh medvěda ušatého (himalájského)  můžeme doporučit procházku Růžovou zahradou.

NÁVŠTĚVNÍ DOBA:
duben, květen a říjen pouze víkendy 10:00 – 16:00  
červen – srpen: út – ne 10:00 – 17:00    
září: út – ne  10:00 – 16:00
     
VSTUPNÉ:
plné 40,-Kč, snížené 30,- Kč

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *