Zájem o lázeňské destinace a wellness bude letos ještě vyšší

Čechů, kteří jezdí do lázeňských destinací, každým rokem přibývá. Jak vyplývá z interních dat rezervačního portálu Spa.cz, tento trend bude pokračovat i v roce 2019. Důvodem nárůstu zájmu o tyto destinace jsou vyšší příjmy, více volného času i rostoucí kvalita poskytovaných služeb. Češi se také stále více zajímají o zdravý životní styl.

Minulý rok čeští turisté projevili vysoký zájem o lázeňská zařízení. „V loňském roce se prostřednictvím portálu Spa.cz ubytovalo 41 808 klientů, což je o 17 % více než v roce 2017. Podle růstu poptávky očekáváme, že rok 2019 bude ještě úspěšnější,“ uvedl Richard Šipoš ze Spa.cz, rezervačního portálu, který se přes 10 let specializuje na prodej lázeňských a relaxačních pobytů.

Na pomyslném stupni vítězů se v kategorii nejnavštěvovanější lázeňské destinace umístily Lázně Luhačovice, druhé místo obsadily Františkovy Lázně a Mariánské Lázně jsou na místě třetím.

Narůstá i oblíbenost wellness pobytů. Lidé pečují více o své zdraví a snaží se preventivně dbát o své tělo. Tyto pobyty navštěvuje spíše mladší klientela. Zatímco v roce 2017 byl meziroční nárůst rezervací krátkodobých wellness pobytů přes portál Spa.cz v nižších desítkách procent, v roce 2018 jejich počet stoupl o více než 62 %. Mezi nejnavštěvovanější wellness lokality patří Špindlerův Mlýn, Hluboká nad Vltavou a Rožnov pod Radhoštěm.

„Zaznamenali jsme i vyšší zájem o zahraniční lokality. Chuť prožít dovolenou v cizině je u českých turistů obrovská. Vzhledem k příznivému vývoji ekonomiky se Češi vydávají za hranice i vícekrát do roka”, říká Richard Šipoš. Mezi nejnavštěvovanější lázeňské lokality patří na Slovensku Lázně Piešťany a Trenčianské Teplice. V Maďarsku to jsou Lázně Bükfürdő, Termální lázně Hevíz a Lázně Mosonmagyarovar.

Na obsazenost lázeňských i wellness hotelů budou mít vliv i Vánoce. Mnoho Čechů našla pod stromečkem dárkový poukaz na konkrétní pobyt či hodnotu. Minulý rok byl prodej dárkových poukazů o 61 % vyšší než v roce 2017. Obdarovaní začnou poukazy čerpat už na jaře, což bude mít samozřejmě vliv na obsazenost hotelů.

Kvůli nárůstu zájmu o lázeňská města je třeba plánovat pobyt s předstihem. Hlavní lázeňská sezóna začíná v září a trvá až do listopadu, avšak mnoho lidí navštěvuje lázně i začátkem dubna. „Již v roce 2018 jsme doporučovali rezervovat pobyty s 3 až 4 měsíčním předstihem a letos tomu nebude jinak”, uzavírá Richard Šipoš.