Výstava v Kew Gardens, která je významným milníkem k prozkoumání křehkosti přírodního světa

Výstava Paradise Lost Jana Hendrixe

Termín konání:

Od 3. října 2020 do 14. března 2021

Galerie botanického umění Shirley Sherwood v Královské botanické zahradě, Kew Gardens

Výstava Ztracený ráj (Paradise Lost)

Paradise Lost bude první britskou samostatnou výstavou holandského vizuálního umělce Jana Hendrixe z Mexika. Přehlídka je mezníkem v Kew Gardens, představující nová díla v řadě médií, zprostředkuje umělcovu reakci na proměnu krajiny známé jako záliv Kamay Botany Bay v australském Sydney.

Záliv Kamay Botany byla kdysi krásná a nedotčená, hemžící se endemickou flórou a faunou. Získala své anglické jméno podle obrovského počtu rostlin, které byly zaznamenány a shromážděny v roce 1770 evropskými botaniky plujícími na lodi HMS Endeavour do jižního Pacifiku. Botanici, první ředitel Sir Joseph Banks (první ředitel Kew Gardens) a Daniel Solander, shromáždili stovky řízků v zátoce a podél řeky Endeavour v Queenslandu. Otiskli každý vzorek na volně vázaných neřezaných stránkách knihy z roku 1719, Poznámky k Paradise Lost, od anglického spisovatele Josepha Addisona.

Tato plavba zahájila britskou kolonizaci australského kontinentu, odstranila domorodé populace z jejich zemí a zničila obrovské stopy křehké ekologie, která existovala po tisíce let.

Dnes, téměř o 250 let později, se Kamay Botany Bay prakticky změnil k nepoznání. Nyní velkou část této krajiny nahradilo předměstí Sydney, letiště, přístavem pro kontejnery a ropný sklad.

Paradise Lost prozkoumá krásu, křehkost a zničení přírodního světa po koloniální industrializaci, současné urbanizaci a změně klimatu. Historický materiál shromážděný v té době je výchozím bodem, z něhož Jan Hendrix vytvořil soubor krásných a podnětných prací.

Mnoho evropských přírodovědců věřilo, že rostliny, které považují za „nové“ pro vědu, a neuznaly existující znalosti původních obyvatel o flóře a fauně. Vědci si dlouho přivlastnili domorodé znalosti a bagatelizovali jeho hloubku a složitost. První lidé v Austrálii, kteří identifikovali a odkryli použití endemických rostlin, často zůstávají nejmenovaní a neuznaní. Velká část práce  vědců z Kew v 19. století se zaměřila na pohyb rostlin kolem Britské říše s odkazem kolonialismu. Dnes přemýšlí o své minulosti a zrevidovali své sbírky z nového pohledu.

Nová díla zahrnují obrovskou monochromatickou tapisérii, která evokuje dynamickou strukturu a krásu australské krajiny ohrožené požárem, která v roce 2019 zpustošila region. Hlavní vrchol  bude tvořit obrovský průchozí zrcadlený pavilon, jehož složité kovové detaily inspirované dvěma druhy rostlin, které rostou v zálivu Kamay Botany, Banksia serrata nebo Wiriyagan (Cadigal) a Banksia solandri. Obě rostliny patří do rodu, který byl pojmenován evropskými taxanomi po Banksovi.

Součástí výstavy bude také pozoruhodná řada sítotisků na stříbrných listech, smaltovaných deskách a pohyblivé obrazové dílo vytvořené filmařem Michaelem Leggettem ve spolupráci s Hendrixem.

Virtuální prohlídka online

Pro ty, kteří nebudou moci výstavu osobně navštívit, bude zpřístupněna virtuální prohlídka vyprávěná umělcem online.

Maria Devaney, vedoucí galerie a výstav v Royal Botanic Kew Garden říká:

„Tato neuvěřitelná výstava Jana Hendrixe upozorní na zničující dopad, který máme jako lidské bytosti na planetu, pomocí příkladu Kamay, botanického zálivu a toho, jak se po roce 1770 neodvolatelně změnilo.Prostřednictvím  současného umění upozorní výstava v Kew Gardens na jedinečný a krásný rostlinný život, který v této konkrétní Austrálii stále existuje.“

Knihu doprovázející výstavu s texty Dawna Adese, Deborah Ely a Michaela Leggetta vydalo nakladatelství Kew Publishing.

Výstava obrazů ze sbírky Shirley Sherwood Collection

Kromě výstavy (od 3. října 2020 do 14. března 2021) se v Galerii 6 uskuteční výstava vynikajících obrazů ze sbírky Shirley Sherwood Collection. s pracemi několika umělců botaniků, kteří malovali původní rostliny z Velké Británie, Brazílie, Japonska, Jižní Afriky, Nového Zélandu, Austrálie, Polska a USA.

Co děláme proto, aby návštěvníci byli v bezpečí

Každý, kdo navštíví Kew Gardens, si bude moci bezpečně užít stránky o rozloze 320 hektarů díky pečlivě implementovaným sociálním distancujícím opatřením. Rezervace vstupu do zahrad je nezbytný.  Dodržujeme vládní doporučení týkající se koronaviru, abychom zajistili, že návštěvníci a zaměstnanci zůstanou v bezpečí a zároveň si užívají svůj čas v Kew Gardensu. Je nutné zajistit si rezervaci času ke vstupu do zahrad.

 

Více informací naleznete ZDE