Všeradice

Obec Všeradice se nachází v okrese Beroun, kraj Středočeský, asi 11 km jižně od Berouna. Ke dni 28. 8. 2006 zde žilo 416 obyvatel. Ve vesnici se narodila Magdalena Dobromila Rettigová, významná česká spisovatelka, která se proslavila především Domácí kuchařkou.



Rok 1932


V obci Všeradice (561 obyvatel, katol. kostel, synagoga) byly v roce 1932 evidovány tyto živnosti a obchody.
autodopravce, dlaždič, holič, 4 hostince, kolář, 2 kováři, krejčí, 2 obuvníci, 2 řezníci, pražírna sladové kávy, 3 obchody se smíšeným zbožím, Spořitelní a záložní spolek pro Všeradice, trafika, velkostatek Vaněk

zdroj : wikipedia


Obec Všeradice vznikla splynutím dvou osad.

Všeradicemi se přitom nazývala dolní část, kde bývala tvrz a dvůr, fara, mlýn a kostel svaté Bartoloměje, později zde stával i pivovar a vinopalna. Horní část obce, směrem k Bykoši, bývala samostatnou obcí a jmenovala se Trnová.
Všeradická kamenná, šindelem krytá tvrz stávala v místech dnešního statku ještě v sedmnáctém století. Ves odvozuje svůj název od vladyky Všerada. Ještě v polovině devatenáctého století měly Všeradice 104 domy, 722 obyvatel, z toho osm židovských rodin.
V současnosti má obec 420 obyvatel a má základní vybavenost v rozsahu odpovídajícím její velikostní kategorii.
V obci se nachází hned několik muzeí: zdejší rodačky M. D. Rettigové, Muzeum pravěku. Nově zde bylo otevřeno minigolfové hřiště a relaxační park pro seniory.



zdroj : Všeradice.cz