Vídeňské Dorotheum hlásí pro letošek rekordní výsledky

Vídeňskému aukčnímu domu Dorotheum se letos dařilo. Rekordní částky hlásí ve všech oblastech draženého umění. Největší úspěch ovšem zaznamenalo především moderní umění, které vídeňskému Dorotheu zajistilo nejlepší výsledky v historii aukčního domu.

Vídeňské Dorotheum

Vídeňské Dorotheum má za sebou úspěšný rok. Podle aukčního domu jsou investice do umění v kurzu a internetová účást na aukcích zájemce o umění táhne. Oproti loňskému roku tak aukční dům zaznamenal o padesát procent více nabídek v rámci live biddingu.

Nejvíce se ve Vídni dařilo modernímu umění, které Dorotheu zajistilo rekordní výsledek v historii aukčního domu, a to i přes to, že se aukce dalo zúčastnit pouze virtuálně, a to buď telefonicky, písemně nebo prostřednictvím live biddingu. Za nejvyšší částku se vydražilo velkoformátové dílo rakouské malířky Marie Lassnigové z roku 1980. Její dílo  „Divoká zvěř je ohrožena“ bylo vydraženo za 1,3 miliónů euro, což je nejvyšší částka, která kdy za současné rakouské umělecké dílo bylo vydražena. Další významnou aukcí byla červnová dražba monumentálního díla Albina Egger-Lienze z roku 1916. Nového vlastníka stálo dílo rakouského autora přes milión euro. Úspěch neminul ani dalšího rakouského umělce, Alfonse Waldeho, jehož dílo „Výstup lyžaře“ bylo vydraženo za rekordních 965 300 euro.

V aukcích figurovaly i zahraniční umělci, především pak italský malíř Luigi Querena, jehož obraz byl vydražen za rekordních 528 tisíc euro. Úspěch slavili i staří mistři v čele s Peterem Paulem Rubensem. Jeho obraz byl vydražen za více než 540 tisíc euro.

Kromě obrazů se vídeňskému aukčnímu domu za rekordní částky podařilo vydražit i rakouskou soukromou sbírku hodinek. Ta svého vlasníka změnila za více jak milión euro. Tradičně se dařilo i dražbám vozů, přičemž nejlepší výsledky dosáhlo italské Dino 246 GT z roku 1971, které bylo vydraženo za 495 800 euro a Lamborghini Contach LP400 z roku 1979 za 460 tisíc euro.

 

Foto: (c) Dorotheum