Vídeň v září otevře nový park v Seestadtu. Je součástí zelené ofenzívy města

Již za tři měsíce otevře Vídeň nový park ve městské části Seestadt Aspern na severovýchodě města. Park „Elinor-Ostrom“ o rozloze 28 tisíc metrů čtverečních počítá hned s několika hřišti, náměstím pro konání trhů a také se zónami, které zajistí dostatek klidu a relaxu. Do roku 2025 pak město plánuje vytvořit celkem 400 tisíc metrů čtverečních dodatečné zeleně.

Obyvatelé nové městské čtvrti Seestadt Aspern se od září mohou těšit na zcela nový park o rozloze necelých tří hektarů. Ten návštěvníkům nabídne sportovní vyžití i dostatek odpočinku. Na severu i jihu počítá město s volejbalovými i fotbalovými hřišti, motorickým parkourem i venkovní fitness posilovnou. Uprostřed parku pak vznikne multifunkční plocha, na kterém se budou konat trhy a různé slavnosti. Sever i jih parku pak propojí linka metra U2.

 

Seestadt Aspern, nová čtvrť pro celkem 20 tisíc lidí, se nachází v největším vídeňském obvodě, tzv. Donaustadt, která tvoří čtvrtinu celkové rozlohy města. „Zeleň a volné plochy tvoří více jak padesát procent Donaustadtu. I tak zde vznikají další parky, a to vždy tam, kde vznikají nové byty. To je přesně případ Seestadt Aspern a parku „Elinor-Ostrom“, vysvětluje Karl Gasta, zástupce městské části. Radní pro životní prostředí Jürgen Czernohorszky pak doplňuje, že vybudování parku je součástí městské zelené ofenzívy, která si klade za cíl do roku 2025 vytvořit celkem 400 tisíc metrů čtverečních dodatečné zeleně. Již letos Vídeň prý započne celkem 23 projektů, které pokryjí více jak polovinu z plánované plochy.

 

Ani v případě parku „Elinor-Ostrom“ nechyběla participace obyvatel, kterých se město ptalo od března do dubna 2017 na jejich přání. Právě ta dala podobu parku v Aspernu, v kterém budou prim hrát zelené plochy, dostatek stínu díky vzrostlým stromům a sportovní vyžití.

 

Foto:  JG – visualisierung+architekturfotografie