Vídeň posílá pomoc Ukrajině

Vídeňská radnice v čele se starostou Michaelem Ludwigem dnes přislíbila pomoc napadené Ukrajině. Nákladní vozy s patnácti tunami zdravotnických potřeb ještě dnes vyrazí do Kyjeva a Oděsy.

Pomoc Ukrajině z Vídně

Vídeň v čele se starostou Michaelem Ludwigem dnes podobně jako další evropská města odsoudila ruskou agresi na Ukrajině a přislíbila svou pomoc. „Snímky, které se k nám dnes dostávají z Ukrajiny, nás hluboce šokují. Toto je smutný a hluboce skličujicí den. Naše myšlenky patří především nevinným civilistům, kteří jsou hlavními oběťmi. Rakousko je podle mezinárodního práva sice neutrální, ale nejsme neutrální, pokud jde o naše hodnoty. Proto je také Vídeň připravena pomáhat lidem v nouzi,“ zdůraznil postavení Vídně k ruským agresím starosta Ludwig.

Celkem tři nákladní vozy s patnácti tunami zdravotnického materiálu Vídeň na Ukrajinu vyšle již dnes. Podle vyjádření radnice se jedná hlavně o léky, ochranné prostředky pro zdravotnický personál a respirátory třídy FFP2. V následujících týdnech plánuje Vídeň do Kyjeva a Oděsy poslat dalších sedm nákladních vozů s lékařskými pomůckami.

 

Foto: (c) W. Schaub-Walzer/PID