Vídeň hlásí o 20 procent více cyklistů

Cyklistický boom  ve  Vídni  pokračuje.  V listopadu rakouská  metropole  zaevidovala  meziroční nárůst  cyklistů  o  20  procent,  což  z letošního  listopadu  dělá  nejsilnější  listopad  od  počátku měření. Kolo se podle organizace VCÖ, která se monitoringem cyklistické dopravy zabývá, stává čím dál více součástí každodenní mobility Vídeňanů. Stále více Vídeňanů používá kolo jako celoroční způsob dopravy, a to i v chladných měsících.

„Ačkoliv došlo v souvislosti s druhou vlnou koronavirové pandemie celkově ke snížení mobility ve městě, posílila cyklistická doprava v meziročním srovnání o 20 procent“, komentuje současný vývoj cyklistické dopravy ve  Vídni  mluvčí  organizace  VCÖ  Christian  Gratzer.  U  devíti  z celkem  třinácti sčítacích stanovišť zaznamenala Vídeň v listopadu  rekordní počty cyklistů. Nejvytíženější trasou byla ta u Dunajského kanálu, na které se vyskytovalo dvojnásobné množství cyklistů než v listopadu 2019. Na druhém místě se pak umístilo stanoviště Wienzeile, které zaznamenalo o 90 procent více cyklistů. Denně se  zde pohybovalo v průměru 1 212 cyklistů, což je více než v červnu 2013 či červenci 2011.  

Využití cyklodopravy ve Vídni

Důležitým faktorem motivujícím Vídeňany ke každodennímu využití cyklodopravy je i dostatečný veřejný prostor,  který je  cyklistice ve  Vídni věnován.  Nová vídeňská koalice  navíc  přislíbila  další  podporu cyklistické  dopravě,  a  to formou  ročního  balíčku v  hodnotě  20 mil.  eur.  Investice mají  plynout  do cyklistické  infrastruktury,  která  má  zlepšit  síť  cyklostezek  ve  městě  a  odstranit  její  nedostatky.  Jednosměrné  cyklopruhy tak  např. mají  mít  minimální  šíři  jednoho  metru,  přičemž  jako  kvalitní cyklopruhy jsou ve Vídni označovány pruhy o šíři 1,5 až 2 metry. U obousměrných pruhů platí minimální šíře 2 metry, doporučují se ovšem 3 metry.

„Stále existuje ještě mnoho ulic, kde se zaparkovaným autům dostává  více  prostoru  než  cyklistům.  Vídeň  má,c o  se  cyklistiky  týče,j eště  co  dohánět.  Dobrým indikátorem kvality cyklistické infrastruktury je počet rodin s dětmi, který ve městě jezdí na kole“, dodává ke kvalitě cyklistické infrastruktuře ve Vídni mluvčí organizace VCÖ Christian Gratzer. Všechna sčítací stanoviště ve Vídni: 548 942 (nárůst o 20,5 procent)

  • Opernring (vnitřní a vnější): 97 721 (0,0 procent
  • Operngasse: 73 154 (-10,3 procent)
  • Praterstern: 72 256 (+27,6 procent)
  • Argentinierstraße: 56 353 (+7,8 procent)
  • Lasallestraße: 51 822 (+49,3 procent)
  • Neubaugürtel: 46 424 (+44,7 procent)
  • Donaukanal: 38 272 (+108 procent)
  • Wienzeile: 34 999 (+89,9 procent)

 

Více informací naleznete ZDE