Vídeň chce otevřít restaurační zahrádky do konce března

Rakouská vláda představila počátkem týdne po schůzi s experty a hejtmany plán rozvolňování. Ten závisí na dalším vývoji pandemie, očkování a zvýšeném testování, umožní ale zavedení regionálních pravidel v jednotlivých spolkových zemích. Toho chce využít i město Vídeň a umožnit ještě v březnu školní sport a otevření zahrádek.

V reakci na plánované první kroky rozvolňování, které v závislosti na dalším vývoji situace představila rakouská spolková vláda, se i město Vídeň rozhodlo začít s přípravami na možné uvolnění pandemických opatření. Vídeňská radnice předběžně počítá s otevřením restauračních zahrádek od 27. března 2021. Předpokladem bude otestování před vstupem do zařízení a u gastronomie také již vloni ozkoušená registrace hostů kvůli trasování kontaktů.

Plánované první kroky k rozvolňování  pandemických opatření

Radnice chce vyjít vstříc obyvatelům toužícím po obnovení sociálních kontaktů. „Je lepší, když se lidé potkají regulovaně a za dodržování koronavirových pravidel, než na privátních oslavách nebo bez regulací, kde výrazně roste riziko nákazy. Lépe venku než uvnitř. A za kontrolovaných a předem daných pravidel,“ uvedl vídeňský starosta Michael Ludwig. Bezpečné setkávání chce město umožnit prostřednictvím veřejných gastro-oblastí ve vídeňských čtvrtích. Díky nim budou moci otevřít i ty provozovny, které nemají vlastní předzahrádky. Magistrát bude vycházet ze zkušeností z loňských letních kulturních akcí pod širým nebem. „Na Radničním náměstí jsme zavedli systém s přihlašováním, omezeným počtem účastníků a lóžemi, které vždy zaručovaly dostatečný odstup. Při akcích nedošlo ani k jediné nákaze,“ vysvětlil Ludwig. Podle něho by Vídeň chtěla co nejdříve obnovit i kulturní akce. „Kultura je totiž součástí DNA města Vídně,“ tvrdí starosta.

Při rozvolňování sehraje významnou roli i očkování. V první vlně Vídeň nejčastěji očkovala seniory nad 85 let a zaměstnance sociálních a zdravotnických zařízení. V následujících týdnech se město zaměří na 35 000 pracovníků ve vzdělávání a do dubna počítá radnice s postupným proočkováním obyvatel nad 70 let.

 

Foto: Eurocomm-PR/Regina Hügli