Ve Vídni vznikne kampus osmi různých náboženství

Za účasti římskokatolické církve, protestantské církve, řecké pravoslavné církve, izraelské náboženské komunity, sikhistické náboženské komunity, islámské náboženské komunity, buddhistické náboženské obce a novo-apoštolské církve vznikne ve Vídni v nové městské části Seestadt Aspern jedinečný projekt – kampus osmi různých náboženství.

Kampus osmi různých náboženství

Cílem projektu je posílit výměnu a komunikaci nejen mezi jednotlivými zástupci náboženských uskupení, ale i mezi věřícími, učiteli, studenty a návštěvníky kampusu. Vedle univerzity vzniknou i svatostánky všech osmi nábožentsví participujících na novém projektu.

„Kampus se má stát místem náboženského přesvědčení, respektu a tolerance. Má velký význam pro celou Vídeň, jeho důležitost ale nezná hranic města. Tímto jedinečným projektem demonstrujeme, že vídeňská cesta pospolitosti je cestou budoucnosti“, uvedl projekt nového kampusu na severu města vídeňský starosta Michael Ludwig, který projekt podporuje již od úplného začátku. Ten podporují i všichni zástupci osmi náboženských uskupení, kteří s vídeňskou radnicí na projektu společného kampusu spolupracují. Vedle již zmíněných církví a náboženských uskupení zde najde své nové sídlo i Církevní pedagogická univerzita. „Nové působiště univerzity nabízí nové možnosti rozvoje a vzdělávání, a to pro všechny budoucí učitele jakéhokoli zaměření. Propojení kampusu se sakrálními stavbami jednotlivých náboženských uskupení dává studentům příležitost poznat lépe nejen jednotlivá náboženství, ale také sami sebe.  Vnímáme to jako optimální rámec, v kterém je vzdělání tolerantních učitelů žádoucí“, okomentoval nový kampus rektor Církevní pedagogické univerzity Christoph Berger.

Kampus náboženství vznikne nedaleko zastávky metra U2 – Seestadt, a to na ploše o rozloze 10 000 m².  Do soutěže o podobu kampusu se od dubna, kdy ke zveřejnění došlo, přihlásilo 44 projektů. Vítězem se ovšem stala vídeňská architektonická kancelář Burtscher-Durig ZT GmbH, která porotu přesvědčila důkladně promyšleným konceptem.

 

Foto: ZOOMVP.AT