Ve Vídni se vydražila buřinka císaře Františka Josefa I. za 25.300 eur

Klobouk dolů – tak by se dal vyjádřit úžas nad výslednou hodnotou vydražené císařovy buřinky, která ve vídeňském aukčním domě Dorotheum získala za 25.300 eur nového majitele. Odhady přitom počítaly s výrazně nižší sumou pohybující se kolem tří až šesti tisíc eur. Vedle buřinky našla nové majitele i většina z celkem 311 dražených objektů včetně císařova skřipce či hedvábných ponožek.

Dražba osobních předmětů pocházející z majetku císařovy rodiny

Buřinka, skřipec, hedvábné ponožky, psací souprava či čajový servis – to vše jsou příklady předmětů pocházejících z majetku císařovy rodiny, které byly 19. října 2020 draženy ve vídeňském aukčním domě Dorotheum. Zatímco buřinka, v které je císař František Josef I. zachycen hned na několika fotografiích, byla vydražena za 25.300 eur, jeho skřipec se dočkal výsledné částky 20.300 eur. Vydražena byla dále i psací souprava, a to za 9.600 eur. Nového majitele našly např. i císařovy hedvábné ponožky, které byly vydraženy za 1.792 eur.

Buřinka císaře Františka Josefa I.

Vedle osobních předmětů císaře, byla vydražena i čajová souprava pocházející z dílny Mayerhofer & Klinkosch, kterou vlastnila císařovna Sissi. Dle aukčních komentátorů předčila tato souprava, která byla vydražena za 40.300 eur, veškerá očekávání. Úspěch sklidil i portrét císařovny od malíře Franze Schrotzberga. Obraz s císařovnou v krajkových šatech a růžemi byl vydražen za 35.300 eur.

Čajový servis císařovny Sissi

Velký ohlas vzbudilo i několik vydražených královských vyznamenání. Dva řády pocházející z dědictví korunního prince Rudolfa a jeho jediné dcery Alžběty vydražil dražitel přes telefonní linku za 300.000 eur. Jiné vyznamenání, a to od mexického císaře Maxmiliána I. Mexického, osázené brilianty, bylo vydraženo za 186.300 eur.