Ve Vídni pomohou satelitní data vyhodnotit riziko sucha

Extrémní sucha představují nebezpečí pro potravinovou bezpečnost země. S probíhajícími klimatickými změnami může ovšem dojít k dodatečnému zhoršení situace v krajinách, které již suchem trpí. Technická univerzita ve Vídni proto společně se Světovou bankou vyvíjí projekt, který by měl pomoci s předvídáním hrozby sucha. Pomoct jim mají především satelitní data.

Satelitní data pomohou vyhodnotit riziko sucha

Stále větší sucho dělá starosti nejednomu zemědělci. Tým okolo Dr. Mariette Vreugdenhilové z Technické univerzity ve Vídni nyní proto zkoumá využití satelitních dat pro předpověď a vyhodnocení hrozby sucha. Díky satelitními datům může být podle Vreugdenhilové zjištěna vlhkost půdy, která by byla měřítkem pro hrozbu sucha. Správné stanovení hrozby by pak usnadnilo nabídku pojištění proti suchu a výrazně by pomohlo dotčeným zemědělcům.

„Pro každou pojišťovnu je důležité odhadnout co nejspolehlivěji rizika“, říká vedoucí geodetického týmu Mariette Vreugdenhilová. Pojišťovací společnosti potřebují pro pojistky proti suchu jasně definované indexy. Zjišťuje se proto např. objem srážek nebo stav zeleně či vegetace ze satelitních dat. Pokud takto definovaný index spadne pod určitou hodnotu, bude muset pojišťovna zaplatit odškodné. S takto definovanými indexy se pojí ale i řada nejistot. „Z měřeného nedostatku srážek nelze odhadovat stav půdy,“ vysvětluje Mariette Vreugdenhilová. „Je proto důležité měřit nedostatek vláhy půdy i prostřednictvím jiných proměnných.“ Jen tak se prý určí skutečný stav sucha, který pomůže jak pojišťovnám, tak i zemědělcům, kteří na půdě hospodaří. Katedra geodézie a geodetických informací na Technické univerzitě ve Vídni má dlouholeté zkušenosti s vývojem modelů vztahujících se k vlhkosti půdy. Analyzuje satelitní data a spravuje databáze s informacemi o vlhkosti půdy v různých částech světa. Nabyté know-how a data vztahující se ke katastrofickému suchu v Africe za posledních čtyřicet let pomáhají vědeckému týmu soustředit se na vývoj metod, které by umožnily správný odhad rizika sucha. Tým zároveň počítá i s vývojem nových přístrojů. Projekt, který se vyhodnocením rizika sucha zabývá, je zároveň prvním projektem Technické univerzity ve Vídni, který získal finanční podporu Světové banky.

 

Foto: TU Vídeň