Van Gogh a Matisse ve vídeňské Albertině

Od dneška až do 15. listopadu 2020 zve vídeňská Albertina na novou výstavu „Van Gogh, Cézanne, Matisse. Sbírka Hahnloserových“. Ta je tvořena osmdesáti obrazy, plastikami a skicami pocházejícími ze soukromé sbírky švýcarského manželského páru Hahnloserových a čtyřiceti kousky pocházejícími z vlastnictví galerie a dalších výpůjček ze Švýcarska. Sbírka manželů Hahnloserových přitom patří k nejvýznamnějším soukromým sbírkám francouzské moderny 20. století a po návratu do Švýcarska putuje do speciálně zřízeného muzea.

Van Gogh, Cézanne, Matisse. Sbírka Hahnloserových

Sbírka, kterou je nyní možné vidět ve vídeňské Albertině, vznikla za poměrně krátkou dobu mezi lety 1905 a 1936. Na počátku sbírali manželé Hahnloserovi díla hlavně od Pierra Bonnarda, Ferdinanda Hodlera, Henriho Matisse či Félixe Vallotona. Později do sbírky přibyla ale i starší díla Cézanna, Renoira, Toulouse-Latreca, Van Gogha a dalších. Po smrti manželů přešly obrazy do vlastnictví jejich potomků a od roku 1980 je část sbírky vlastnictvím nadace Hahnloser/Jaeggli. Druhá část ale stále zůstává v rukách rodiny. Sbírku francouzské moderny uchovávala rodina ve vile Flora, která byla sama o sobě uměleckým dílem i jakousi galerií. V roce 2018 byl domov rodiny Hahnloserových věnován curyšskému kantonu, který vilu Flora plánuje v roce 2023 zpřístupnit veřejnosti.

Samotnou výstavu otevírá pohled do zahrady již zmíněného rodinného sídla, vily Flora, patřící švýcarskému páru. Doprovázen je díly Van Gogha, jako např. Odkvetlé slunečnice či obrazem Noční kavárny v Arles. Jen pár kroků od těchto děl je důraz kladen na Cézanna, jehož „Sedlák“ na návštěvníky pohlíží melancholickým pohledem. O živé barvy a kontrasty se pak postará Matissův obraz Ženy v zeleném nebo Manguinův obraz dětí Hahnloserových.

Přes krátkou zástavku u děl Henriho de Toulose-Lautreca na návštěvníka čeká umělec Felix Valloton, ke kterému měli Hahnloserovi velmi blízko a jehož obrazy byly v době jejich vzniku označovány za skandální. Akty, které bychom v současnosti označili spíše za střízlivé, byly za dob Vallotonova života označeny naopak za pornografické. Výstavu pak doplňují díla Pierra Bonnarda a Ferdinanda Hodlera.

Výstavu „Van Gogh, Cézanne, Matisse. Sbírka Hahnloserových“ je možné navštívit od 27. srpna do 15. listopadu 2020 ve vídeňské Albertině.

Foto: Félix Vallotton, Le chapeau violett, 1907, © Reto Pedrini, Curyc