V Bardejovských kúpeloch pokračuje revitalizace turistických atrakcí

OOCR ŠARIŠ BARDEJOV pokračuje v obnově turistické infrastruktury v regionu. Nejnovější hodlá v září a říjnu tohoto roku revitalizovat turistické stezky „Třešeň“ a „Tři studánky“. Hlavní práce se soustředí na obnovu poškozených dřevěných prvků které se nacházejí na hlavní turistické křižovatce obou těchto chodníků. Převážná část nákladů bude hrazena z dotace z KOCR Severovýchod Slovenska, kterou je třeba účelově vyčerpat do konce roku 2020. Informuje o tom ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

Obnova infrastruktury chodníků Třešeň a Tri studánky

,, I v tomto roce pokračuje OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov v postupné obnově turistických stezek v okolí Bardejova a Bardějovských kúpeloch, ve spolupráci s KOCR. Loni jsme dokončili naučná turistická stezka Černá Mláka, v tomto roce přišly na řadu dřevěné prvky nacházející se na hlavní turistické křižovatce chodníků „Třešeň“ a „Tři studánky“. Hlavním cílem je oprava zničených a znehodnocených dřevěných prvků na altánků, lesních studánkách a kamenné ohniska. Součástí akce bude i oprava laviček, doplnění map, informačních a směrových tabulí. Protože turistický chodník je majetkem Městských lesů Bardejov, obnova se realizuje s jejich souhlasem a po ukončení revitalizace bude předán do jejich správy, „konstatoval R.Jančošek.

Tri studničky

Rehabilitační chodníky

Turistické stezky „Třešeň“ a „Tři studánky“ slouží nejen obyvatelům Bardejova a širšího regionu, ale i návštěvníkům Bardejovských kúpeloch. V okolí lázní je několik okruhů chodníků, které mají jeden společný výchozí bod, kterým je Lázeňská kolonáda. Tento bod je současně místem ukončení tras léčebných procházek. Trasy některých okruhů jsou ve více úsecích společné, diferencují se podle kategorie obtížnosti a zpravidla vedou na vyhlídkové nebo cílové body, které jsou vybaveny odpočívadly, přístřešky, otevřenými nebo krytými ohnisky a jinými technickými zařízeními. Podél stezek jsou umístěny otevřené a kryté lavičky, které lze použít v případě odpočinku nebo nepříznivého počasí.

Zvláštní místo v rámci zdravotně-rehabilitačních chodníků zajímá lesní kyslíková dráha. Technická náročnost je určena tak, aby jednotlivá zařízení na stanovištích a cvičení na nich byly v souladu s indikacemi, které se léčí v Bardejovských kúpeloch. Lesní kyslíkovou dráhu může absolvovat každý v libovolném čase.

 

  • Okruh 1. Kolonáda – SALAŠ LESNÁ – Kolonáda – Délka okruhu: 4,2 km
  • Okruh 2. Kolonáda – TŘEŠEŇ – Kolonáda (4,3 km)
  • Okruh 3. Kolonáda – ORLÍK – BARD. Vyhlídka – TŘEŠEŇ – Kolonáda (6,2km)
  • Okruh 4. kolonáda – JAZIERKO. ZADNÍ DOLY – ZIMNÍ studna – SKLAD JAZIERKO – Kolonáda (4,9 km)
  • Okruh 5. Kolonáda – CAROLA – KYSLÍKOVÁ DRÁHA – čistíren vody – Kolonáda (2,9 km)
  • Okruh 6. Kolonáda – TRI STUDNIČKY – Kolonáda (4,6 km)
  • Okruh 7. Kolonáda – LETNÍ KOUPALIŠTĚ – TEREKUVKA – Kolonáda (3,9 km)
  • Okruh 8. Kolonáda – TŘEŠEŇ – KAMENNÁ HORA – MAGURA – Kolonáda
  • (13,5 km)

 

V okolí Bardejova je k dispozici cca 40 km značených turistických stezek. Je zde 6 navzájem propojených cyklostezek, s délkou téměř 10 km. Tvoří je 4 léčivé Singletrack – Lékařský, Napoleon, Čerešenka a Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov, Kyslíková dráha v Bardejovských kúpeloch.

Ochutnejte i gastronomii severovýchodu Slovenska

Severovýchod Slovenska je zajímavý nejen možnostmi léčebné, historizující či naučné turistiky, ale i svou gastronomií. Vybrat si můžete z nabídky tradičních jídel šarišské a české kuchyně (ochutnejte tatarčené pirohy, pečené pirohy nebo mačanka). Čekají na vás i těstoviny či pizzy v italském stylu, steaky a různé speciality moderní kuchyně. Díky pestré paletě zařízení v Bardějově a jeho okolí si vybere a pochutná opravdu každý. Bližší informace o těchto zařízeních najdete ZDE

Objevujte region severovýchodního Slovenska

Region severovýchodního Slovenska má co nabídnout – od historie, kultury, akcí, sportovních aktivit, cyklostezek až po relax a lázeňskou léčbu v Bardejovských kúpeloch. Skutečným klenotem turistického ruchu je historické město Bardejov zapsané v UNESCO. Válečná historie je zas doménou Svidníka a Dukly.

Máte rádi historii a památky? Navštivte klenot turistického ruchu, město Bardejov, které je zapsáno v UNESCO. Mezi oblíbená místa patří i zachované dřevěné kostely: Hervartov, Tročany, Křivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Oblíbený je i Lesnický naučná stezka ČERNÁ louží v Bardejovských kúpeloch a tamní Skanzen – Muzeum lidové architektury. Cílem výletů je i agroturistické zařízení v Stebnícka Hutě Sluneční Majer.

Zajímavé jsou také památníky na Dukle a ve Svidníku, věnované historickým událostem a památce padlým vojákům během 2. světové války v oblasti Dukelského průsmyku (40 km od Bardejova). Potěší i ZOO