Stezka podél Lužnice


Stezka podél Lužnice, která je navržena jako jedna z prvních moderních evropských pěších tras na našem území, získala jako jediná z jiížních Čech nominaci v soutěži CzechTourism o nejoblíbenější turistickou destinaci DestinaCZe. Můžete ji podpořit a tím i turistickou oblast Toulava, která ve spolupráci s JCCR stezku nominovala. 

Pěší stezka Podél Lužnice získala nominace v kategorii Místa, kde se dá dovolená trávit aktivně. HLASOVAT PRO NI MŮŽETE NA http://www.ceskozemepribehu.cz/destinacze/stezka-podel-luznice

Projekt moderní dálkové pěší turistické trasy „Stezka podél Lužnice nás spojuje“ vznikl jako výsledek česko-rakouské spolupráce a zasloužil se o ni Klub českých turistů. Necelá polovina trasy prochází turistickou oblastí Toulava včetně nejzajímavější části, kde se řeka prodírá hlubokým romantickým údolím z Tábora do Bechyně skalním tunelem, po ochozu, kolem zřícenin Příběnice a Dobronice i Stádleckého řetězového mostu.

Celá trasa je dlouhá 230 km, vede podél řeky Lužnice od pramene u rakouské obce Karlstift přes města Weitra, Gmünd a Litschau, překročí hranice do České republiky u Chlumu u Třeboně, na Třeboňsku se rozdělí na dvě větve (podél Staré řeky a podél Nové řeky), které se opět spojí ve Veselí nad Lužnicí. Ze Soběslavi trasa odbočuje na výhledový bod Choustník a vrací se k řece v Sezimově Ústí, aby přes Tábor a Bechyni došla až k ústí Lužnice do Vltavy. Stezka má velmi dobrou infrastrukturu v oblasti ubytování, stravování a veřejné dopravy.

Vysoká zajímavost trasy je dána počtem téměř tisíce zajímavých míst nacházejících se v pruhu širokém 4-5 km podél ní.