Startup Labs: Ve Vídni vznikly laboratoře pro startupy. Mají pomoct i s koronavirem.

Vídeň sází na inovace, vědu a výzkum a soudě dle počtu institucí ze segmentu life science patří mezi evropskou špičku. Jednou z nejvýznamnějších je i BioCenter Neu Marx, kde v současnosti sídlí 35 společností a kde nově vznikly i laboratoře pro startupy. Tzv. Startup Labs Vienna mají nalákat mladé vědce a umožnit jim přístup k drahé laboratorní výbavě. Bádat mají po nových metodách léčby rakoviny i infekčních onemocnění jako je Covid-19.

Startup Labs Vienna

Startup Labs Vienna je nový coworkingový prostor pro mladé vědce a startupy, který na 1 100 m2 nabízí celkem 30 pracovních a 60 laboratorních míst. Devět startupů se již do nového prostoru nastěhovalo. Hlavní motivací je pro startupy především snadný a rychlý přístup k drahému laboratornímu vybavení, které je možné v rámci coworkingového prostoru sdílet. Podle finančního radního Petera Hankeho se tak startupy mohou soustředit na výzkum a nemusí ztrácet čas ani peníze pořizováním nákladné techniky. Bádat by vědci měli hlavně po moderních metodách léčby rakoviny či infekčních nemocí, jakým je například Covid-19. Podle radního Petera Hankeho patří Vídeň mezi pět největších evropských center v oboru life science. Ve Vídni sídlí 550 firem a výzkumných institucí, které zaměstnávají 37 500 lidí. Tyto společnosti přitom tvoří roční obrat v hodnotě 12,2 miliard euro. „Díky Startup Labs Vienna dojde k dalšímu posílení důležitosti Vídně ve špičce evropského výzkumu“, dodává Hanke k novému coworkingovému prostoru.

„Innovation Prize“

Důležitost spolupráce se startupy si uvědomuje i farmaceutická společnost Boehringer Ingelheim. Ta např. financuje prostřednictvím ocenění „Innovation Prize“ vybrané startupy po dobu jednoho roku. Zároveň je hlavním sponzorem zmíněného projektu Startup Labs Vienna. „Spolupráce se startupy z oblasti life science je důležitým elementem vědecké strategie v Boehringer Ingelheim. Slibujeme si od ní zajímavé podněty a možnosti další spolupráce s našimi vědci, a to na různých úrovních“, dodává na závěr Dr. Guido Boehmelt, vedoucí oddělení přeshraničního výzkumu ve společnosti Boehringer Ingelheim.

 

Fotr: David Bohmann / PID