Sbírkové skleníky v Olomouci se  dnes opět otevírají

Po více než půl roce se lidé dostanou do Sbírkových skleníků v olomouckých Smetanových sadech. Jejich otevření vedení Výstaviště Flora díky aktuálnímu rozvolňování naplánovalo na úterý 25. května 2021.

Otevírací doba je pak od úterý do neděle, vždy od 9:30 do 18 hodin. Skleníky byly kvůli proticovidovým opatřením uzavřené od pátku 9. října 2020. A rozhodně nyní stojí za návštěvu.

Za pozornost například stojí ohromující květ okrasné brazilské rostliny zvané Aristolochia gigantea. Měří třicet centimetrů a je k vidění v Tropickém skleníku. Velkolepý květ má tvar srdce, vzhledově připomíná kus rozkládajícího se masa. Lákadlem k návštěvě znovuotevřených skleníků je záplava vůní a barev, mimo jiné i díky právě kvetoucím ibiškům.

Aristolochia gigantea

 

Aktuálně jsou pak zahradníci z Výstaviště Flora pyšní na rostliny z rozmanité skupiny cykas. Jejich původ sahá až do pravěku a právě nyní na těchto živoucích fosiliích vyrašily nové listy, což je velice vzácné. Dochází k tomu jen jedenkrát do roka.

 

cykas

„O pozornost návštěvníků se hlásí také kvetoucí kaktusy. I navzdory nynějšímu chladnému jaru a často zamračené obloze se na nich objevují první květy. Jakmile se slunce rozzáří naplno, velice rychle jich podle našich zahradníků přibude,“ doplnila tisková mluvčí Výstaviště Flora Kristýna Buchtová.

Ve sklenících pak stále samozřejmě platí hygienická opatření a určitá omezení. „Můžeme využít maximálně 50 procent jejich kapacity, v platnosti je zákaz skupinových prohlídek, limit 1 osoba na 15 m2 a dvoumetrové rozestupy, nejde-li o členy jedné domácnosti,“ upřesnila Buchtová.

 

Více informací naleznete ZDE