S celou rodinou na cestách po Dolním Rakousku. Podzimní i zimní prázdniny hned za hranicemi

Rodinná dovolená v Dolním Rakousku je stejně rozmanitá, jako jsou různorodá přání dětí, rodičů, a dokonce i prarodičů. I přes velkou pestrost mají všechny naše tipy na strávení nejen podzimních prázdnin něco společného: krátkou cestu, nespočet výletů a ubytování vhodné pro všechny věkové kategorie.

Podzim na statku, v sedle kola nebo na zámku z pohádky?

Dolnorakouské podniky nabízejí téměř každý den nové dobrodružství. Při rodinné dovolené na statku zakusíte z bezprostřední blízkosti venkovský život s krávami, ovcemi nebo kozami. Pro všechny, kdo na dovolené rádi objevují krásy krajiny na kole, jsou určeny cyklostezky podél řek a bývalých železničních tratí. Rodiny s dětmi ocení umístění těchto tras daleko od dopravního ruchu. Milovníkům železnice se vyplatí absolvovat např. Tolle Tunnel Tour z Freilandu do Türnitzu jako odbočku na Traisentalské cyklostezce. Rodiny, které upřednostňují pěší turistiku, mohou prozkoumat široké okolí Vídně na speciálních zážitkových stezkách pro děti: např. na „houpačkové stezce“ v Mönichkirchen-Mariensee, při túrách soutěskami Ysperklamm a Hagenbachklamm nebo přírodním parkem Ötscher-Tormäuer. Těm, co chybí letní radovánky, jezera Lunzer See a Ottensteiner Stauseee nabízejí zapůjčení šlapadel nebo elektrických člunů. Milovníci zvířat uvítají návštěvu přírodních parků, kde mohou na vlastní oči spatřit volně žijící zvířata. Děti zase potěší čas strávený v rodinné skiaréně St. Corona, která představuje outdoorový ráj s letní bobovou dráhou Corona Coaster, motorickým parkem a „mravenčí stezkou“ Coronas Ameisenpfad.

Pokud se chcete vydat na pohádkovou cestu plnou napínavých příběhů, navštivte zámek Schloss Hof. Nejen díky tamějšímu hřišti je nedílnou součástí rodinných výletů hrad Schallaburg, který nabízí výstavu lidových řemesel trvající až do 3. listopadu.

Lyžování pro skřivany i noční sovy

I v zimě dobrodružná cesta pokračuje. Dolní Rakousko rodinám nabízí ideální kombinaci pro strávení zimních prázdnin: sjezdovky vhodné i pro začátečníky, cenově výhodné a perfektně upravené lyžařské areály. Ty nejlepší podmínky pro výuku lyžování jsou v areálu Familienskiland St. Corona am Wechsel. I skiareály Mönichkirchen-Mariensee a Annaberg jsou připraveny plnit přání a potřeby rodin s dětmi. Nevšední ranní lyžování „Guga Hö“ lze zažít v Annabergu. „Guga hö“, mostviertelský výraz, který ve volném překladu znamená „svěží jako rybička“, slibuje nezapomenutelné zážitky ranním ptáčatům. Buďte na svahu jako první a užijte si při východu slunce jízdu na nedotčených sjezdovkách. S lyžařským průvodcem poznejte ta nejkrásnější místa a ochutnejte pochoutky regionu Mostviertel při brunchi v horské chatě (nabídka platí pro únor až březen 2020 o vybraných sobotách).

Nejvýše položené lyžařské středisko v Dolním Rakousku Göstling-Hochkar představuje výzvu pro zkušené lyžaře a je oblíbené i u rodin s dětmi. S tzv. kartou sněhuláka, kombinovaným skipasem, který platí i ve skiareálu Lackenhof-Ötscher, mohou děti do 10 let v doprovodu rodiče brázdit sjezdovky za pouhá 3 eura. Pro noční ptáky je ideální skiareál Zauberberg Semmering s každodenním večerním lyžováním.