Před Katedrálou svatého Štěpána ve Vídni narazíte na oranžový termofor, uvnitř na vás čeká obří svetr

Katedrála svatého Štěpána je významnou dominantou a vyhledávanou památkou nacházející se přímo v srdci Vídně. V rámci oslav postního období a blížících se Velikonoc zde mohou její návštěvníci obdivovat čtyřmetrovou zářivě oranžovou sochu ve formě zahřívací lahve i postní plátno v podobě nadrozměrného fialového svetru. Obě instalace pochází z dílny vídeňského umělce Erwina Wurma a mají v době půstu Vídeňany zahřát u srdce a dodat jim pocit bezpečí a spokojenosti.

Socha ve formě termoforu a obří svetr

Popeleční středou, která letos připadla na 17. února, začíná v křesťanských zemích postní období trvající čtyřicet dní. To si ve Vídni rozhodli zpestřit uměním z dílny Erwina Wurma. Až do Velikonoc, které letos připadají na první víkend v dubnu, tak na návštěvníky Katedrály svatého Štěpána bude čekat čtyřmetrová oranžová socha ve formě termoforu (zahřívací lahve) uvnitř pak zaujme nadrozměrný fialový svetr, který visí nad oltářem. Svetr o rozloze osmdesáti metrů čtverečních zakrývá celou horní část oltáře a má odkazovat  na Pannu milosrdenství.

Oranžový termofor

„I svetr nás zahaluje, hřeje nás a je symbolem ochrany a bezpečí,“ komentuje své dílo jeho autor Erwin Wurm. Farář Toni Faber vidí v obřím svetru poslání v době koronavirové pandemie. „Pořádně se oblečte. Ještě to chvilku potrvá“, říká k instalovanému svetru ve své katedrále farář Faber, pro kterého je konec pandemie zatím v nedohlednu. Obří svetr není jediným dílem, které na návštěvníky katedrály čeká. Před jejími branami na kolemjdoucí dohlíží socha ve formě oranžového termoforu na nohách. I ta má v postní době dodat pocit bezpečí a spokojenosti a Vídeňany zahřát u srdce. Obě díla byla v katedrále k vidění již minulý rok. Venkovní termofor měl tehdy ještě černou barvu. Z důvodu nouzového stavu a nařízeného lockdownu však mnoho Vídeňanů Wurmovo umění minulý rok nevidělo, proto došlo k nové instalaci i letos. Ztvárnění postního plátna současnými umělci se koná každoročně od roku 2013.

Obří svetr jako postní plátno

Foto: Erzdiözese Wien / Stephan Schönlaub