Po úzkokolejné dráze do Kamenice nad Lipou

Vydali jsme se za vláčky Jindřichohradecké úzkokolejky do Kamenice nad Lipou.  Z nádraží úzkokolejky jsme zamířili ulicí Masarykovou na náměstí na náměstí Československé armády, kterému vévodí mohutná lípa pod níž je zajímavá kašna. Domnívali jsme se, že podle tohoto nádherného stromu nese město svoje jméno, ale tuto lípu jsme nakonec nalezli někde úplně jinde. Zamířili jsme do zámku a prošli jsme se i po přilehlém parku, kde jsme objevili starou lípu, podle níž dostalo město svůj název. Během procházky po parku s mnoha zajímavými dřevinami jsme naslouchali zurčení říčky Kamenice, která protéká hned za hranicemi parku. Opustili jsme park a obešli zámek, abychom se zastavili u Zámeckého rybníka.

 

Ulice Zámecká nás dovedla k ulici Vackově připomínající slavného zdejšího rodáka hudebního skladatele Jindřicha Vacka. Zde jsme se zastavili na Husově náměstí u Kostela všech svatých. Tento kostel byl založen počátkem 13. st. V 15. a 16. st. proběhla řada přestaveb. Náhrobní kameny na vnějších zdech kostela pocházejí ze 16. a 17. st. Kostel několikrát vyhořel, největší požár vypukl r. 1819.

Pivovar Kamenice nad Lipou

Pro oběd jsme se rozhodli v Pivnici Pivovaru Kamenice nad Lipou, který se nachází v těsné blízkosti zámku.  Historie pivovaru je velmi bohatá. Pivo se v Kamenici vařilo od 15. století. Dlouho drželi právo várečné měšťané. Na počátku 17. století převzala vaření piva vrchnost a vznikl první pivovar při zámku. Tvář dnešnímu pivovaru pak vtiskla velká přestavba barona Geymüllera, která proběhla v letech 1860 – 61.  Nás překvapily rozlehlé prostory restaurace Pivnice.  Nemohli jsme zde samozřejmě neochutnat pivovarský guláš. Byl vynikající a silný. Chuťově vynikající byla také vepřová panenka s chřestem a slaninou a šťouchanými brambory. Protože jsme přijeli autem, zalitovali jsme, že nemůžeme ochutnat místní pivo, ale jen na krátko. V nabídce restaurace pivnice je několik různých dárkových sad místního piva, které si můžete odvézt s sebou. Posedět nemusíte jen uvnitř v restauraci, je zde také venkovní výčep. Co nás příjemně překvapilo byla dobíječka pro elektrokola před vstupem do areálu pivovaru.

 

Kamenice nad Lipou

Kamenice nad Lipou (německy Kamnitz an der Linde) je město v okrese Pelhřimov. Nachází se na Českomoravské vrchovině při řece Kamenici, na trase úzkokolejné tratě Obrataň – Jindřichův Hradec. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.

Dominantou města je renesanční zámek přestavěný roku 1583 z původního hradu. Je to jednopatrová budova obdélníkového půdorysu, jejíž jižní křídlo je dvoupatrové, zámecké nádvoří je lemováno otevřenými arkádami. Kolem zámku se nachází anglický park se starou lípou, podle které město dostalo přídomek ke svému názvu. Její stáří je odhadováno na 800 let. V roce 1824 jí srazil korunu blesk. Zámek je od konce roku 1998 ve správě Uměleckoprůmyslového musea v Praze a od července 2004 je přístupný veřejnosti. Od roku 2006 se na zámku koná v době letních prázdnin týdenní festival hraček z přírodního materiálu Hračkobraní.

Zdroj: Wikipedia

Foto: Cysnews