Nejkrásnější vodopády v Tyrolsku – pro horolezce, pro turisty

V létě příjemně ochladí, v zimě vytvářejí úchvatné ledové skulptury. Jsou zasazeny do krásných přírodních scenérií a obestírají je mýty. Na tyrolských vodopádech řítících se ze skalních útesů a strmými roklemi je skutečně něco magického. Všem procházkám, túrám a výletům, které kolem nich vedou, dodávají další rozměr.

Návštěva vodopádu slibuje nejen příjemné osvěžení během horkých letních dnů a přírodní uměleckou galerii v zimě, ale působí také jako uklidňující prvek. Vědecké studie dokazují, že pobyt u vodopádu pomáhá při léčbě alergií či astmatu. I to je jedním z důvodů, proč vyrazit na výlet právě k některému z tyrolských vodopádů, které často působí jako brána do jiného světa. Většina z nich je snadno dostupná po turistických stezkách a lávkách či mostech. Vybrali jsme osm nejzajímavějších, které rozhodně stojí za vidění. 

 

Pro horolezce: vodopád Schleier ve Wilder Kaiser

 

Vodopád Schleier ve Wilder Kaiser je ideálním cílem nejen pro zkušené horolezce. Právě oni oblíbenému tyrolskému vodopádu dali název – Schleier znamená „závoj“. Hladké, 60 metrů vysoké skalní stěny lemují vodopád z obou stran. Po těchto stěnách vede část z celkem sto padesáti místních horolezeckých tras, z nichž některé patří mezi nejnáročnější v Evropě. Běžní turisté se k vodopádu Schleier také dostanou, například po středně obtížné stezce z parkoviště v Hüttling/Aschau.

Výchozí bod: Parkoviště v Hüttling/Aschau, příjezd přes 6353 Going am Wilden Kaiser. Cesta zabere přibližně 45 minut.

 

Pro turisty: vodopád Sintersbacher

Nádherná podívaná se naskytne nedaleko Jochbergu v necelých 1300 metrech nad mořem. Vyhlídka na řeku Sintersbach, která zde divoce padá z výšky 85 metrů, nabízí ideální místo k odpočinku a doplnění energie. To se jistě bude hodit, protože cesta k tomuto vodopádu je dlouhá 9 kilometrů a díky převýšení 648 metrů patří mezi ty náročnější.

Výchozí bod: Parkoviště Schradler, 6373 Jochberg, doporučen je výstup na Wildalm. Cesta zabere přibližně 4 hodiny.

Zdroj: tyrolsko.cz