Muzejní čtvrť ve Vídni letos sází na vážky

Muzejní čtvrť ve Vídni patří mezi deset největších kulturních areálů světa. MQ Wien je ale nejen vyhledávaným místem kulturních nadšenců, ale i Vídeňanů, kteří jej vnímají jako svůj venkovní obývák.

Muzejní čtvrť

Svými 76 zbrusu novými sedačkami v barvě vážkově zelené láká muzejní dvůr na odpočinek a rozjímání. Vážky ovšem nezískaly prostor pouze ve vnitřním dvoře Muzejní čtvrti. Již brzy totiž otevře Leopoldovo muzeum svou novou kulturní terasu „MQ Libelle“, ve tvaru vážky. Na střeše budovy tak muzeum nabídne nový kulturní prostor s jedinečným výhledem na město a jeho okolí.

S postupným uvolňováním protikoronavirových opatření se dostává život zpět i do Muzejní čtvrti ve Vídni. Kromě muzeí a galerií, které otevírají své brány, se návštěvníci největšího kulturního areálu v Evropě mohou těšit i z nových sedaček, které každoročně mění svou barvu. Tu vybírají Vídeňané prostřednictvím onlinového hlasování, které letos jednoznačně vyhrála vážkově zelená. Celkem 76 zbrusu  nových zelených sedaček nyní čeká na své návštěvníky, a to za dodržování dostatečného odstupu, aby riziko nákazy bylo co nejmenší. „Jsem rád, že jsme novým nábytkem vrátili našim návštěvníkům kus jejich oblíbeného venkovního obýváku a že jsme jim mohli udělat radost a dát naději na lepší zítřky.  Zároveň mohou konečně zažívat kulturu reálně a ne pouze virtuálně, protože dochází k znovuotevření skoro všech zdejších kulturních zařízení“, komentuje novou podobu Muzejní čtvrti její ředitel Christian Strasser. K návštěvě tak nyní zve už např. Centrum architektury, Kunsthalle Wien či Leopoldovo muzeum.

MQ Libelle ve Vídni

MQ Libelle

I to letos sází na vážky. Právě Leopoldovo muzeum otevře koncem srpna návštěvníkům MQ Wien zdarma svou novou terasu na střeše budovy, která nese název „MQ Libelle“, tedy „MQ Vážka“. Právě tvar vážky ponese nový kulturní prostor o rozloze 600 m2 navržený architekty  Lauridem a Manfredem Ortnerem, kteří stojí i za podobou celé Muzejní čtvrti, kterou koncem devadesátých let navrhli. Ve vyhledávaném kulturním areálu, který bude dostupný z venkovních výtahů, tak vznikne další kulturní prostor, který navíc nabídne jedinečný výhled na město a jeho okolí.