Motýlkovec africký – bizarní ryba s motýlími křídly

Pavilon evoluce v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je plný evolučně zajímavých druhů – velkých i těch menších. Jedním z nejméně nápadných je drobná rybka motýlkovec africký. Obývá centrální nádrž v přízemí pavilonu a rozhodně si zaslouží naši pozornost. Také třeba proto, že se chovatelům podařilo motýlkovce rozmnožit a odchovat mláďata.  

Přestože žije motýlkovec africký těsně pod hladinou, snadno unikne naší pozornosti. Naprosto nehybný s hnědým mramorovaným zbarvením a široce roztaženými prsními ploutvemi může vypadat jako uschlý list spadlý na hladinu nebo kousek dřeva. Ovšem stačí se na chviličku podívat jinam nebo mrknout – a jen zčeřená hladina vám potvrdí, že tam skutečně „něco“ bylo. Nehybnost a mrštnost, to jsou dvě protikladné charakteristiky této prapodivné ryby.

Většinu času splývá tato ryba bez sebemenšího pohybu, ale bleskově skočí podél hladiny nebo dokonce nad ni v případě, že ji napadne predátor nebo se hladiny lehce dotkne hmyz. Má unikátní strukturu oka, díky níž dokáže současně zpracovávat informace ze vzduchu i vody. Umí tak okamžitě a přesně vypočítat vzdálenost spadlého hmyzu. Motýlkovec následně skočí a velkou tlamou kořist pohltí rychleji, než to může lidské oko zaznamenat.

 

„V lednu 2019 se motýlkovci v naší zoo poprvé vytřeli a později to ještě několikrát zopakovali. Jikry jsou velké a vznášejí se u hladiny. Je potřeba je posbírat a umístit do mělkých nádob, kde následný odchov probíhá. Po několika dnech se vylíhne jen 6 mm velký potěr, který se také zdržuje výlučně jen pod hladinou. Nehybně čeká, až mu kolem tlamky propluje živá kořist přiměřené velikosti,“ popisuje akvaristka Markéta Rejlková.

Čtyřdenní potěr motýlkovce

Rybky jsou velmi vybíravými strávníky i poté, co ve velikosti okolo 3 cm vypadají už jako menší kopie svých rodičů a přijímají drobný hmyz. „V zázemí nyní odchováváme několik desítek motýlkovců různé velikosti. Představuje to nejen každodenní starost o dostatečně drobnou a pohyblivou potravu, ale je třeba udržet i vysokou kvalitu vody. Odměnou je sledovat, jak maličkatým neforemným mláďatům postupně narůstají mohutné prsní ploutve a mění se v ryby, které opravdu mohou připomínat motýly,“ dodává Markéta Rejlková.

 

V Pavilonu evoluce můžete několik dospělých motýlkovců vidět v prostředním bazénu, když pozorně propátráte hladinu kolem kořenů v rozích nádrže.

Motýlkovec africký (Pantodon buchholzi) se vyskytuje v klidných vodách v povodí řek Kongo a Niger. Patří mezi starobylou skupinu ryb z řádu ostnojazyční. Jméno řádu odkazuje na velmi ostrý a tvrdý drtící mechanismus uvnitř tlamy, jakousi třetí čelist. Motýlkovec ji také má a k tomu velkou tlamu orientovanou k hladině. Na rozhraní mezi vodou a vzduchem je vázaný celý jeho život už desítky milionů let. Zoologické zahrady a akvária většinou chovají jeho vzdálené příbuzné arapaimy nebo arowany (v ostravské zoo najdete arowany dvojvousé v Malé Amazonii). Jde o velmi aktivní a velké ryby. Naproti tomu je motýlkovec malý (dorůstá do délky 15 cm) a velice nenápadný. A přesto je to pro Pavilon evoluce skvělý druh – jde o živoucí fosílii s unikátním způsobem života.

Foto: Markéta Rejlková