Mezinárodní historiský festival Táborská setkání 15.9. – 17.9. 2017 je věnován 580. výroční povýšení města Tábora na královské město





Král Zikmund Lucemburský povýšil hradiště hory Tábor 25. ledna 1437 na královské město a udělil městu práva Starého Města pražského a znak.

V letošním roce se koná 26. ročník historického festivalu Táborská setkání, od jehož založení v roce 1992 přišlo přes 400 000 návštěvníků. Táborská setkání jsou největším husitským festivalem na světě. Letos je pro návštěvníky připraveno 50 účinkujících souborů a kolem 200 stánků s originálním zbožím.

Historické centrum Tábora ožije na tři dny dávnou historií první poloviny 15. století. Časem, kdy se vlády nad městem ujal husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Také nyní přebírá slavný hejtman vládu nad Táborem. Za rachotu bubnů a světel pochodní ho přitom doprovází zástup jeho husitských bojovníků.

Ve středu 13. září po 16. hodině bude na Žižkově náměstí odstartován 18. ročník běhu starým městem. Více informací naleznete na www.atletikatabor.cz

V pátek 15. září v 19 hodin proběhne na Žižkově náměstí slavnostní zahájení festivalu. Husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci v podání Bohuše Matuše bude následován příchodem pochodňového průvodu, který se vydá na cestu ve 20.45 z náměstí T.G. Masaryka.  Po slavnostním zahájení si můžete vybrat z bohaté nabídky programu festivalu, která zahrnuje ohňostroj; průvody v historických kostýmech; středověký jarmark; žebráckou uličku za kostelem ; koncerty duchovní, středověké, ale i současné hudby; vystoupení skupin historického šermu; rytířský turnaj na koních; divadla pod širým nebem; výstavy; hry a soutěže pro děti.

Po celou dobu můžete ochutnávat speciality přímo na stáncích na tržištích . Pokud máte zájem se zúčastnit v sobotu 16. září v Housově mlýně Originální středověké žranice – do středy 13.9.  je možná rezervace na tel. č. 775 630 665. více informací naleznete na www.housuvmlyn.cz

Z pátečního programu se můžete těšit na Videomapping – počítačovou projekci na fasádu radnice, vystoupení skupiny MIG 21, projít si můžete noční středověké tržiště a prohlédnout si středověké ležení.




Booking.com


Sobotní program je opravdu velmi bohatý nabízí například přehlídku kostýmovaného průvodu, vystoupení historických i soudobých hudebních skupin, rytířský turnaj na koních , šermířská vystoupení, ohňovou show, středověký řemeslnický jarmark, divadelní představení, od 11 do 19 hodin budou probíhat vystoupení v rámci Hudební párty na zahradě Střelnice, pro děti jsou od 9 do 18 hodin  připraveny v Holečkových sadech hry, soutěže, pohádky, tvořivé dílny. Odpolední program zahrnuje vystoupení souborů z partnerských obcí Kostnice a slovinské Škofja Loka.  V historickém vojenském ležení v Housově mlýně si můžete vyzkoušet metání prakem husitských práčat a nahlédnout do válečnických zvyklostí husitů a jejich protivníků. Můžete si vyzkoušet boj s cepem i mečem.

Večer na Žižkově náměstí vystoupí zpěvačka  Lenny , Bratři Ebenové, Vypsaná fixa a Circus Brothers.

Ve 21.30 hod bude z Jordánské pláže a z pontonů na Jordánu odpálen ohňostroj.

V neděli 17. září bude na Žižkově náměstí taneční dopoledne. V 17 hodin vystoupí zpěvačka Lenka Dusilová.

V Housově mlýně se můžete zúčastnit bitvy pro dospělé i děti. Zoologická zahrada Tábor nabízí soutěže pro děti Po stopách středověkých zvířat.

Historické centrum je věnováno Dnům evropského kulturního dědictví, významné celoevropské kulturně poznávací a společenské akci, jejímž hlavním cílem je hledání cest ke kořenům naší, evropské i světové civilizace a prohloubení informovanosti veřejnosti v oblasti kulturního dědictví. Letošním tématem jsou památky a příroda. V 10.30 si můžete projít město s odborným výkladem ředitele Husitského muzea Mgr. Jakuba Smrčky, Th.D. , sraz je u mostu přes Tismenický potok pod Holečkovými sady.

Za návštěvu stojí výstava Česko objektivy fotografů Škofja Loky, slovinské partnerské obce Tábora , která je otevřena od 9 do 17 hodin ve stálé expozici Táborský poklad – na nádvoří hradu Kotnov.

Vstupy na nedělní programy v rámci Dnů evropského dědictví jsou zdarma.

Bohatá je také nabídka doprovodných akcí a výstav. Na náměstí Fr. Křižíka u gymnázia je připravena prezentace automobil Škoda a Volkswagen na náměstí T.G.M. si můžete prohlédnout automobily značky Subaru.

Mapka Táborská setkání – 2017

Více informací  ohledně možností parkování, dopravních omezení a kompletní program naleznete na : http://www.taborskasetkani.eu a www.visittabor.eu

 

Fotografie z minulých ročníků