KOVOZOO MÁ NOVOU 7mi METROVOU DOMINANTU – STROM ŽIVOTA

I když byly letos kvůli epidemii zrušeny všechny akce pro veřejnost, život v KOVOZOO se nezastavil. Rok 2020 byl pro nás ve znamení stromů. Vyrostl nám tu výjimečný, majestátný „Strom života“ – vrba, kovová skulptura, která nemá v ČR a dost možná ani v Evropě obdoby.

 

Nová dominanta areálu vznikala pozvolna od 30. května 2019, kdy jsme „zasadili semínko“, a byla dokončena 11.12.2020. Kovová vrba narostla do úctyhodných proporcí, její hmotnost je téměř 4 tuny, výška stromu 7 metrů, průměr koruny 7,5 metru. Na větve bylo použito neskutečných 1300 metrů řetězu. Celková doba výroby je téměř 600 člověkohodin. Autorem Stromu života jsou umělečtí kováři Vojtěch Sousedík a Jakub Vaňhara z ATELIERU SOUSEDÍK, kteří s KOVOZOO spolupracují již řadu let.

 

„Pan Janeček (pozn. zakladatel a tvůrce KOVOZOO) nás oslovil, zda bychom se do něčeho takového pustili. Když řekl, jak velký by ten strom měl být, myslel jsem, že jde o šílenost. Ale o to víc mě to provokovalo. To je prostě výzva, která se neodmítá! Však proč se držet při zemi, když můžeme růst k nebi?! Od dob Ikarových již poznatky o přírodě značně pokročily, tak se blízkosti slunce obávat nemusíme. A jak jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, v KOVOZOO se sny realizují tak rychle, že na nějaké obavy prostě čas nezbývá.“ popisuje začátky projektu Vojtěch Sousedík.

 

„Čím víc jsme nad celým projektem a jeho velikostí přemýšleli, tím víc nám docházelo, jak výjimečné události jsme se stali součástí. Tak velké a neobyčejné dílo by mělo mít smysl a jasně čitelné poselství. Milé a přívětivé poselství, které má v lidech vyvolávat jen příjemné pocity. O tom přece život je“, dodává Vojtěch Sousedík.

 

Strom je, stejně jako ostatní exponáty ve staroměstké KOVOZOO, vyroben ze železa, které máme „přímo u nosu“ v našem kovošrotu v KOVOSTEELu. Strom vyrůstá ze země, ze stejné země, po které chodíme, a která nás živí. A ze země, která nám dává vše, co máme, pochází také použitý materiál. Jen byl lidskou dovedností v žáru ohně přetvořen do ušlechtilé podoby. Využili jsme jak nové železo, tak především i kovový šrot. To je tak trochu jiný druh recyklace – použití dílů, které se ocitly na šrotišti, ale jejich příběh neskončil v hutích, nýbrž pokračuje v KOVOZOO.

 

Vojtěch Sousedík přirovnává strom k živé lidské bytosti: „Kmen je vyroben ze slzičkového plechu, který připomíná strukturu kůry. Kolem kmene se vine spirála, která má zase znázorňovat šroubovici DNA. Tato šroubovice je vytvořena z ozubených kol a dalších podobných komponentů, které mají symbolizovat precizní propojení a fungování všech tělesných procesů. Prostě dokonalost lidského těla, kde záleží na každičkém detailu a každé částečce. I když je tělo složeno z nespočtu buněk, tak jeho bezchybné fungování závisí na jejich perfektním propojení a souznění. A i přes zdánlivou křehkost má život ohromnou regenerační schopnost a sílu.“

 

 

Strom života bude také „stromem přání“. Na jeho větve budou moci návštěvníci KOVOZOO věšet zámky coby listy stromu a zanechají tak u nás svou stopu, kousek svého já, pevně přimknutého ke stromu života.

 

„Naše kovová vrba je pro nás symbolem lásky, rozvoje a zrození nového života a tím, jak na ní budou přibývat listy bude ožívat, kvést, rozvíjet se, stejně jako KOVOZOO. Náš strom je ztělesněním nekonečné   lidské fantazie“,  říká Martina Juřenová z týmu KOVOZOO.

 

Ale Strom života není jediným stromem, který na podzim v KOVOZOO „vyrostl“. Na konci listopadu jsme zrealizovali také další projekt s ekologickou tématikou a pracovním názvem „mobilní les“. Zasadili jsme 30 vzrostlých stromků různých druhů od smrku, přes javor, habr, hloh, platan, akát až po borovici. A v čem je náš „les“ mobilní? Stromy jsme totiž zasadili do obrovských kovových „recyklovaných“ květináčů, původně ocelových tanků na jablečnou dřeň zakoupených od potravinářské firmy. Tyto kětináče spolykaly 20m3 drenážního kameniva, 16m3 keramzitu a 60m3 zeminy.

Stromy budou rozmístěny v areálu a v případě potřeby se můžou kdykoliv přemístit v podstatě kamkoliv…..třeba tam, kde je málo zeleně nebo nevlídno…a hned bude svět kolem nás hezčí.

 

Věříme, že na jaře se nám všechny stromy, tedy kromě toho kovového, zazelenají a budou zdobit celý areál KOVOZOO.

 

V KOVOZOO Staré Město najdete zábavu, inspiraci a poznání na jednom místě. Areál původního Staroměstského cukrovaru oplývá nejen úžasnou atmosférou, ale především nespočtem vynikajících nápadů a ukázek „recyklace“ starých věcí. Více než 300 zvířat vyrobených z kovového šrotu, umístěných po celé ploše KOVOZOO, je originálně doplněno jedinečnými exponáty jako pražská tramvaj, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta, buldozery, průmyslová technika. Dále zde najdete Muzeum veteránů nebo třeba  vyhlídkové lávky, ze kterých máte jako na dlani také druhou-průmyslovou část areálu.…. Při příjezdu do areálu Vás uvítá rozhledna maják Šrotík – jediný suchozemský maják v širém okolí, pirátská loď se jménem Naděje, letoun L 610 a teď v období Adventu také krásné vánoční osvětlení a výzdoba. V zahradě je již tradičně umístěn originální dřevo-kovový betlém vyrobený z recyklovaných materiálů. Škoda jen, že jej letos kvůli vládním opatřením příliš mnoho návštěvníků neuvidí. Betlém bude totiž vystaven do Třech králů.