Kořeny osobností se v srpnu představují v Praze na Černém Mostě

Fotografická výstava v rámci unikátního projektu Botanické zahrady hl. m. Prahy Kořeny osobností doputovala do Prahy k Centru Černý Most. Návštěvníci nákupního centra se s ní mohou u západního vstupu seznámit do 30. srpna. Do projektu Kořeny osobností se za dobu jeho existence zapojilo již 108 významných jmen. V rámci výstavy se zájemci mohou symbolicky setkat s Jiřím Menzelem, Václavem Havlem, Madeleine Albrigtovou, s manželi Zátopkovými a dalšími osobnostmi ze světa vědy, sportu, umění a veřejného života.

Projekt Kořeny osobností

Projekt Kořeny osobností vznikl ve spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy a Dariny Miklovičové v roce 2009. Představuje vzácné a ohrožené rostliny ve spojení s významnými osobnosti současného světa.

„Do projektu Kořeny osobností se za 12 let zapojilo již 108 jmen, mezi kterými nechybí významní vědci, lékaři, státníci, filmaři, sportovci a umělci. Dovolím si říci, že tento projekt láká nejen domácí, ale i zahraniční návštěvníky. Centru Černý Most děkujeme za podporu. Věříme, že tato výstava návštěvníky Centra zaujme a přivede je za odpočinkem, zábavou i vzděláním do naší botanické zahrady,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Mezi osobnosti, které v botanické zahradě v Troji „zanechaly“ své kořeny, byli zpěvačka Lucie Bílá, houslista Pavel Šporcl, zpěvák Karel Gott a také bývalý československý a český prezident Václav Havel. Na Stezce osobností nechybějí ani rostliny, které vysadili významní čeští sportovci jako Josef Masopust, Věra Čáslavská, Jan Železný, Štěpánka Hilgertová nebo proslulí čeští filmaři Miloš Forman, Jiří Menzel a Miroslav Ondříček. Své stopy tu zanechala i největší jména české medicíny – Bohdan Pomahač, Jan Pirk, Josef Koutecký a významní čeští neurochirurgové Benešovi. Nechybí ani významné osobnosti mezinárodního významu jako sir Nicholas Winton, Madeleine Albrightová nebo Jeho Svatost 14. dalajlama.

První a zatím poslední významnou osobností, která se do projektu trojské botanické zahrday zapojila v letošním roce je Lída Rakušanová. Je známá zejména jako hlasatelka Rádia Svobodná Evropa. Koncem 80. let 20. století se její hlas stal symbolem svobodného Československa. V průběhu letošního roku přibydou v projektu další známá jména.

Putovní výstava Kořeny osobností v Centru Černý Most

Putovní výstava Kořeny osobností bude v areálu Centra Černý Most k vidění do 30. srpna 2021. Návštěvníci zahrady v této sezóně získají k rodinné vstupence brožurku s mapkou a informacemi o Stezce osobností, aby se mohli seznámit s největšími osobnostmi 20. a 21. století ve spojitosti se vzácnými a ohroženými zástupci rostlinné říše.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také ZDE