Jako každý rok vzniklo i letos pro návštěvníky v turistické oblasti Toulava několik novinek.


V dubnu se v Bechyni otevřel nový minipivovar Keras, který se stal již sedmým pivovarem v Toulavě, od Tábora až k nám… Pivovar i s restaurací najdete v Písecké ulici a otevřeno mají každý den.

V Bechyni bude v létě na nádraží otevřena remíza, kde najdete modelové kolejiště, expozici o Křižíkově elektrické dráze z Tábora do Bechyně. Celé léto potom v Městském muzeu Bechyni můžete vidět interaktivní výstavu o mostech a výstavu o mostu Duha, který slouží právě Křižíkově dráza, a letos slaví 90 let.

Most Duha

Své útroby otevře pro návštěvníky nově poutní kostel Jména Panny Marie v Sepekově. Návštěvníci do interíérů této jedinečné památky mohou zavítat v červenci a srpnu od pátka do soboty, nebo po předchozí domluvě. Návštěvníci si kostel procházejí sami s textovým průvodcem, ambity jsou volně přístupné bez vstupného.

Poutní kostel Sepekov

V Táborském Muzeu Lega můžete vidět novou expozici. Novinkou roku 2018 je zcela nové lego městečko s kolejištěm a mašinkami poskládané z více jak půl milionu lego kostiček.

V Táboře se 20. 7. můžete díky aktivitám Husitského muzea svézt replikou středověké lodě po Jordáně. V rekonstrukci je naopak expozice v Bechyňské bráně, která je uzavřena. V roce 2019 bychom se zde však měli dočkat expozice o historii města Tábor. Muzeum letos slaví 140 let a tak si v létě můžete prohlédnout výstavu k tomuto výročí, stejně jako výstavu Jak sjme žili v Táboře před 100 lety.

Husitské muzeum

Pro návštěvníky je také každý víkend až do konce října nově otevřena Benešova vila v Sezimově Ústí. Na prohlídku je třeba se objednat alespoň 30 minut předem na webu http://rezervace.benesovavila.nm.cz/ 

Benešova vila

Klokoty v Táboře, Klášter Milevsko a Klášter Bechyně nově propojuje společný projekt pro poutníky – poutní stezkou Toulavy. Můžete se tak vypravit na pouť do těchto nádherných míst a stát se poutníkem – více na www.toulava.cz/poutnik

Turisté se v Toulavě také mohou zúčastnit turistické výzvy 27 starobylých hradů a hradišť, která je zavede ke známým i neznámým zříceninám – www.toulava.cz/vyzva a stáhnout si aplikaci Toulavka, kde jsou kromě slev a bonusů i tipy na výlety – www.toulava.cz/karta.