Vydejte se na Grand Tour po nejkrásnějších místech Švýcarska

Léto se ujímá vlády a brzy  budou průjezdné také všechny švýcarské průsmyky a spustí se i lanovky v letním provozu. Je to ideální čas vydat se na Grand Tour po nejkrásnějších místech Švýcarska. Zde nabízíme několik zajímavých tipů

Schilthorn – Piz Gloria vás zavede do světa Jamese Bonda

Vyzkoušet musíte nabídku otáčivé restaurace zajít do expozice věnované natáčení bondovky „V tajných službách Jejího Veličenstva“. Doporučujeme navštívit i místní záchodky, které dokonce získaly mezinárodní ocenění. Po vrcholu se vydejte do stanice Birg, ať už lanovkou nebo popřípadě pěšky. Tady se můžete bezpečně bát na Thrill Walku, visutém chodníku obepínajícím mohutnou skálu Birgu. Chodník je z ocelových roštů a skla a nabízí ještě vylepšení jako je chůze na laně nebo průchod drátěným tunelem. Bát se ale nemusíte, ochranné pletivo vás jistí.

Od června do srpna 2019, denně od 10:00 do 15:00, si můžete na Schilthornu užít švýcarský folklór v podobě jódlování, zpěvu a hry na alphorn. Pokud budete mít zájem, je možné si i na alphorn zahrát a vyzkoušet si tak tento unikátní hudební nástroj na vlastní kůži.

Půvabný Gimmelwald

Až pojedete na Schilthornn udělejte si čas i na procházku v Gimmelwaldu, půvabném a autentickém místě se sýrárnou, hotýlky a restauracemi, a hlavně domy s květinovou výzdobou a překrásnými výhledy.

 

Vydejte se na túru z Allmendhubelu

Oblast Mürren – Schilthorn turisty rozmazluje nedostižnými alpskými výhledy. Rozlehlá a dobře udržovaná síť pěších turistických cest se proplétá malebnou horskou krajinou na úpatí Schilthornu. 1 907 metrů vysoký Allmendhubel je ideálním výchozím bodem pro množství rozmanitých pěších túr zahrnujících i tématické trasy, jako jsou vyhlídkové trasy Northface- nebo Mountain View Trail. Relaxujte na krásné terase s podmanivými výhledy na hory okolo vás.

 

Na horském kole okolo Mürrenu

Vydejte se za nedotčeným zážitkem v sedle horského kola okolo Mürrenu – jedné z nejkrásnějších vesnic v Alpách. Alpine Tour vás provede horskými pastvinami a okolo salaší obklopujících Mürren. Minete útulné horské chaty na Spielbodenalpu, Schiltalpu a Suppenalpu, kde si můžete vychutnat občerstvení i okolní nádhernou scenerii. Okružní trasa vás dovede zase zpět do Mürrenu. Trasy v okolí Mürrenu jsou pro bikery neobjeveným klenotem!

Paraglide v Mürrenu

Místo s okouzlujícími výhledy na proslulou trojici Eiger, Mnich a Jungfrau, se malebně rozkládá nad údolím Lauterbrunnen. Je to jedno z míst, bez automobilového provozu. Najdete tady ubytování v apartmánech a prázdninových bytech, nechybí samozřejmě ani hotely. Hned u stanice lanovky se nachází hotel Alpenruh s velmi přívětivým hoteliérem. Odtud se můžete vydat pozemní lanovkou na Allmendhubel, kde se nachází ráj pro děti a také botanická stezka. Hodně zajímavá je i nabídka cesty dolů v podobě tandemového letu paraglidem. Málokde bude váš let působivější. Zkušení piloti s vámi vyskakují kousek nad stanicí lanovky a od vás je požadováno rozeběhnout se a nebát se, úvodní instruktáž je již v ceně seskoku. Ve chvíli, kdy přelétáte hranu údolí a otevírá se vám výhled dolů ani nedutáte nadšením. Nádherný je ovšem i průlet kolem vodopádu.

 

 

 

Trümmelbašské vodopády

O síle vody odtékající z ledovců vás přesvědčí Trümmelbašské vodopády, celkem 10 různých vodopádů stékajících z ledovců z okolí Jungfrau, se proplétají, duní a hloubí si cestu ve skále. Nahoru vás vyveze výtah, k místu vás dopraví poštovní autobusy po trase Lauterbrunnen – Stechelberg. Vodopády jsou otevřené v letní sezoně a procházíte se zde mezi bouřící vodou po zpevněných chodníčcích. Na návštěvu si rezervujte minimálně 1 hodinu, ale raději více. Za vteřinu tudy proteče až 20.000 litrů vody!

 

Město Lucern  nadchne každého

nabízí historické památky jako Kapličkový most, hradby Museggmauer, Lví památník a historické staré město, ale i současnou architekturu nejvýrazněji zastoupenou budovou kulturního centra u jezera. Lucern je i dějištěm hudebních festivalů světové úrovně. Milovníky výtvarného umění uchvátí sbírka nadace Angely Rosengart a malé i velké pak nejnavštěvovanější muzeum Švýcarska – dopravní muzeum (Verkehrshaus). A od letošního roku je pro ubytované doprava ve městě zdarma. Ve svém hotelu obdržíte Lucerne Mobility Ticket, který vás opravňuje k využívání autobusu a vlaku ve městě po celou dobu pobytu.

Bližší informace naleznete na www.luzern.com.

 

PILU-Land a stezka vřesovištěm

Na mezistanici panoramatické kabinkové lanovky z Kriens (10 minut od Lucernu) na horu Pilatus, Krienseregg, se nachází nejen velké hřiště PILU-Land, ale nově i naučný dračí okruh místním vřesovištěm. Na okruh si rezervujte zhruba 1,5 hodiny, během kterých navštívíte celkem 11 stanovišť s informacemi o flóře a fauně v Krienském vysokohorském vřesovišti. Ve stanici Krienseregg lze za symbolickou cenu koupit PILU-knížku, do níž děti na každém stanovišti vlisují písmenko a na konci okruhu získají řešení hádanky, které když předloží v restauraci Krienseregg. Během cesty také potkáte čarodějnický domek s ilustrovaným příběhem o vřesové čarodějnici a jejím kouzelném nápoji. Po krátké části stezky si zkusíte jít i na boso a zažijete tak stezku všemi svými smysly. Na stanovišti z doby ledové pomocí diafilmů zjistíte, jak vypadalo místní vřesoviště před 20.000 lety a na grilovacím místě doplníte své síly.

Lanový park při cestě na Pilatus

Největší lanový park centrálního Švýcarska se nachází na dračí hoře Pilatus, v lese na stanici Fräkmüntegg, přesto s překrásnými výhledy na jezero čtyř kantonů a švýcarské Alpy. Z Kriensu (10 minut od Lucernu) vás tam doveze kabinková lanovka za 30 minut. Ve výšce 1 416 m n. m. mohou děti od 8 let a dospělí vyzkoušet 10 okruhů různé obtížnosti a zvýšit si hladinu adrenalinu při skoku z výšky 20 metrů. Na malé návštěvníky od 4 let čeká speciální okruh.

Vyzkoušejte jízdu na kánoi na Lucernském jezeře

Jízda na kánoi při západu slunce je v Lucernu nevšedním zážitkem. Od května do září se na Lucernském jezeře konají vyjížďky v malých skupinkách s průvodcem na kánoi nebo mořském kajaku. Zkušený průvodce hostům ukáže úchvatná místa a přidá i několik příběhů o jezeře.

Zúčastněte se soutěže o výstup na čtyřtisícovku Breithorn nad Zermattem

Milujete hory a umíte se o své cesty podělit s ostatními slovem i fotografií?  Do 20. 6. máte  poslední příležitost přihlásit se do soutěže o unikátní životní zážitek: výstup na nejjednodušší švýcarskou čtyřtisícovku Breithorn nad Zermattem ve skupince 4 výherců doprovázených horským vůdcem z Mammut Alpine School. Výherci 5denní výpravy se společně v září 2019 vydají na cestu z Prahy do Andermattu a Zermattu, kde se také zúčastní výstupu na místní vrchol Breithorn s horským vůdcem. V Andermaatu na výherce čeká zdolání via-ferraty. Masiv Breithornu, který je také nazýván švýcarským Broad Peakem, má hned několik vrcholů, z nichž nejvyšší je Breithorn Occidentale (4165 m). Nejjednodušší výstup na vrchol vede ze švýcarského Zermattu od Klein Matterhornu, a to díky nejvýše položené lanovce v Evropě, která nás za necelou hodinu doveze až do výšky 3820 m. Odtud je to na vrchol asi hodinu a půl. Výstup není technicky náročný, je možno ho realizovat celoročně i na lyžích a za dobrého počasí není nebezpečný

Více informací naleznete ZDE