Ester Ledecká se stala součástí světově unikátního projektu

Projekt Kořeny osobností bude od 17. května nově připomínat současným i budoucím návštěvníkům Botanické zahrady hl. m. Prahy také vynikající sportovní výsledky české snowboardistky a alpské lyžařky Ester Ledecké, která se v tento den zařadila po bok dalších významných českých i zahraničních osobností, jež v uplynulých deseti letech spojily své jméno se vzácnými rostlinnými exempláři ve sbírkách trojské botanické zahrady. 

Jsme velmi rádi, že Ester Ledecká v tomto unikátním projektu jako v pořadí již 95. osobnost doplnila další významné sportovce jako Věru Čáslavskou, Emila a Danu Zátopkovi, Martina Doktora, Štěpánku Hilgertovou, Pavla Nedvěda, Petra Čecha, Jana Železného a další,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká má za sebou velmi úspěšnou sezonu, v níž tradičně excelovala na snowboardu, ač kvůli kolizi s lyžařskými závody nestartovala na všech závodech Světového poháru a nemohla se zúčastnit ani mistrovství světa. Na snowboardu získala už počtvrté v řadě velký křišťálový glóbus v paralelních disciplínách, což se žádné závodnici v historii nepovedlo.

Ester Ledecká

Na lyžích potvrdila svou pozici mezi světovou špičkou, když se pouze na jednom závodě Světového poháru nevešla mezi nejlepších třicet závodnic. Ve sjezdu dvakrát zajela čas v elitní desítce (8. místo Cortina d´Ampezzo, 10. místo Lake Louise) a probojovala se do finále Světového poháru (18. místo). V Super G bylo jejím sezónním maximem 11. místo z Val Gardeny. K tomu přidala 15. místo z mistrovství světa ze závodu v alpské kombinaci, 17. místo ze sjezdu a 27. místo ze Super G.

 

„Byla to parádní sezona, jsem moc spokojená. Teď už se ale opět těším na tu další,“ říká s úsměvem Ester Ledecká, která již standardně čeká několikatýdenní blok v rodinném prostředí v Řecku i vysokohorská příprava v Chile. „Hlavním cílem pro další sezonu je, abych měla nadále z lyžování i snowboardu radost. Vím, kolik lidí mi drží palce a samozřejmě jim budu chtít svými výsledky dělat radost.“ V sázení stromů zažila svoji premiéru. „Já se přeci jen pohybuji především na sněhu, kde nejsou pro podobné aktivity ideální podmínky. O to více jsem se těšila. Když jsem viděla seznam osobností, které se do projektu zapojily přede mnou, měla jsem trošku trému. Věřím, že vysazenému stromku se bude dařit stejně jako celé botanické zahradě.“

 

Ester Ledecká vysadila lípu velkolistou (Tilia platyphyllos), která je potomkem památného stromu z Nového Města na Moravě. Na rozdíl od známější lípy srdčité či malolisté je o něco odolnější, mohutnější a také věkovitější. Dokáže růst v polostínu typicky na kamenitých svazích v tzv. suťových lesích. S takovým prostředím se tento houževnatý druh hravě vyrovnává. 

Ester Ledecká – foto Pavel Florian

Tento strom jsme pro Ester Ledeckou vybrali proto, že stejně jako ona přijímá velké výzvy, které úspěšně zdolává. Proto se s tímto druhem často setkáváme coby s letitým památným stromem schopným odolávat nepříznivým vlivům. Exemplář, který Ester Ledecká vysadila, je  potomkem památné lípy z Nového Města na Moravě. V pletivech této lípy koluje míza, díky které by se mohla dožít stáří některé z jejích památných kolegyní.  A není to málo, něco mezi 700 – 1000 lety, “ vysvětluje Tomáše Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

 

O projektu Kořeny osobností

Projekt Kořeny osobností pomáhá Botanické zahradě hl. m. Prahy již desátým rokem přitahovat pozornost návštěvníků k vzácným rostlinným exemplářům z nejrůznějších koutů světa. Díky propojení jejich vysazování s nejvýznamnějšími osobnostmi České republiky a světa 20. a 21. století se podařilo výrazně zvýšit zájem široké veřejnosti o ohrožené druhy rostlin, dřevin a stromů a trojskou botanickou zahradu celkově. Do projektu Kořeny osobností se k dnešnímu dni zapojilo již více než 95 osobností – umělci, sportovci, vědci, státníci či myslitelé i představitelé charity. Vedle objevování vzácných rostlin si návštěvníci botanické zahrady mohou připomenout velké příběhy jejich patronů, mezi kterými jsou například prezident Václav Havel, Jeho Svatost 14. dalajlama, sir Nicholas George Winton, světoznámý španělský obuvník českého původu Manolo Blahník, bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová, držitel Oscara Miloš Forman či jeden z největších Čechů – Jára Cimrman. Nechybí zde ani naši nejúspěšnější sportovci – Věra Čáslavská, Dana Zátopková, Barbora Špotáková, Gabriela Koukalová, Pavel Nedvěd a řada dalších. Návštěvníci se snadno zorientují podle podrobné mapky projektu Kořeny osobností, která obsahuje kompletní seznam rostlin i osobností a je k dispozici ve všech pokladnách zahrady. Projekt má ambici postupně představit až 150 významných osobností nejen České republiky, ale i světa, a stejný počet vzácných rostlinných exemplářů, které se mnohdy ve volné přírodě již téměř nevyskytují či stojí před úplným vymizením a zanechat tak odkaz příštím generacím.