Biodiverzita v Zoo Ostrava: V zoo opět zahnízdili ledňáčci říční – letos na utajeném místě

Přírodní areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je již dlouhá léta pravidelným hnízdištěm „létajících drahokamů“ našich vod – ledňáčků říčních. Na vybraných místech pro ně bylo vybagrováno několik kolmých stěn v blízkosti vody, které v předchozích letech ledňáčci využívali k hnízdění. Po loňské přestávce, kdy pro tuhou zimu ledňáčci nepřežili, se letos opět objevili. Nový pár ale zahnízdil na jiném místě a úspěšně vyvedl čtyři mláďata.

 

Létající drahokamy

Ledňáček říční je nazýván „létající drahokam“ našich vod. Loví v čistých vodách převážně rybky o velikosti do 5 cm. Jeho kořistí se ale mohou stát i další vodní živočichové, například čolci či larvy vodního hmyzu. Hnízdo si buduje v kolmém břehu, do něhož si svým dlouhým silným zobákem vyhrabává asi 3/4 m dlouhou noru. Na jejím konci je rozšířená hnízdní komůrka. Samice do ní snáší obvykle 5 kulovitých vajec, na kterých sedí samec i samice po dobu 21 dnů. Mláďata krmí také oba rodiče asi 25 dnů. Ledňáček může hnízdit i třikrát ročně, a tak vyvést až 15 mláďat v jednom roce. Největším nepřítelem ledňáčků jsou tuhé zimy, kdy zamrznou rybníky, řeky i potoky a ledňáčci nemohou lovit potravu. V České republice patří ledňáček říční ke zvláště chráněným druhům, početnost jeho populace je odhadována na cca 1000 hnízdních párů.

Ledňáčci v Zoo Ostrava

V areálu ostravské zoologické zahrady ledňáčci pravidelně hnízdí řadu let. V rámci opatření na zvýšení biodiverzity areálu bylo pro ledňáčky vybagrováno několik kolmých stěn v blízkosti vody. Některé byly ledňáčky využívány. Loňský rok 2021 byl ale výjimečným. „Mimořádně tuhá zima, kdy led na stojatých i tekoucích vodách dosahoval tloušťky i 7 cm, způsobila, že ledňáčci v zoo nepřežili,“ popisuje Otakar Závalský, který má v Zoo Ostrava na starosti biodiverzitní opatření. „Již koncem loňského roku jsme ale pozorovali, že se ledňáčci ze sousedních revírů začínají vracet. Doufali jsme, že u nás opět zahnízdí. To se sice letos potvrdilo, nicméně nový pár ledňáčků byl mimořádně plachý, takže začátek ani průběh hnízdění se nám nepodařilo vůbec zachytit. Až v poslední fázi hnízdění se začali více objevovat a vyvrcholení nastalo minulý týden, kdy nám ledňáčci předvedli celou rodinu pohromadě. Páru se podařilo úspěšně vyvést čtyři mláďata u ostrova jednoho z našich rybníků. Je velmi pravděpodobné, že ledňáčci zahnízdí ještě jednou. A pokud opět nepřijde mimořádně mrazivá zima, budeme je vídat pravidelně, jako tomu bylo vždycky,“ dodává Otakar Závalský.

 

Ledňáčky v Zoo Ostrava zachycuje video.

Foto  autoři Marcel Szkrobol (foto) a Enrico Gombala (foto a video).