V archeologickém skanzenu Villa Nova v Uhřínově se můžete vrátit v čase o 700 let zpět

Poblíž vesničky Velký Uhřínov v Orlických horách naleznete zajímavý archeologický skanzen, který se snaží návštěvníkům přiblížit, jak vypadala středověká vesnice Můžete si zde prohlédnout například  roubené obytné domy tzv. polozemnice, chlév, kovárnu, hrnčířský okrsek, sušárnu ovoce. Vzorem pro všechny stavby byly archeologické nálezy, takže každá ze staveb má svoji skutečnou předlohu. Naleznete zde zahradu se starými odrůdami ovocných stromů a keřů včetně vinné révy, bylinkovou zahrádku, pokusná pole, milířiště. V lesíku naleznete rybníček, ve kterém se lovily ryby pomocí vrší- válcovitých košíků z proutí, ve kterých uvízly ryby. Posvátné místo je raritou, kterou ve skanzenech často nevidíte.

Prohlédnout si můžete také jak je konstruována past na vlka. Naleznete zde včelí úly, které jsou pro orientaci včel nabarveny vápnem a hlinkou.

Můžete si sami vyzkoušet umlít obilí mezi kameny a seznámíte se, jak se dříve pekl chleba nebo obilné placky. Ty si při zdejších akcích můžete také ochutnat.

Skanzen je celoročně přístupný a přes léto jsou zde ustájena živá zvířata, ovce a kozy. Prohlídky s průvodcem probíhají o víkendech od května do října, v době letních prázdnin denně. O prázdninách se zde koná Víkend středověkých technologií.

Tento skanzen o rozloze cca 6 ha provozuje sdružení Villa Nova.

Kontakt:

Liberk-Uhřínov 15
516 01 Rychnov nad Kněžnou
tel.: 496 663 139, +420 734 421 636

web :   www.villanova.cz
E-mail: villanova@seznam.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *