Aerolinky se vrací do Vídně

Zatímco v květnu na vídeňském letišti odbavili meziročně o 99,3 procenta pasažérů méně, nyní letiště pravidelně hlásí nová spojení. Provoz obnovily i domácí Austrian Airlines, které nabízí i letenky do Prahy.

Vídeňské letiště

VZa celý letošní květen prošlo branami vídeňského letiště pouze 20 202 cestujících, což je o 99,3 procenta méně než v loňském roce. Od počátku roku do konce května klesl objem cestujících v průměru o 57,6 procent a trend pokračuje i v červnu. V uplynulých dnech sice letiště ve Schwechatu znovuotevřelo desítky leteckých spojení, očekává zatím ale pouze mírný nárůst přepravených pasažérů.

Pro ty, kdo potřebují cestovat, se nicméně otevírá řada možností. V průběhu června se do Vídně vrací Aegean, Air France, Brussels, Croatia Airlines, Ethiopian, Emirates, Luxair, Pegasus Airlines, People’s, Sunexpress, Tarom a Turkish Airlines. Další letecké společnosti jako Lufthansa, Eurowings, Qatar, KLM nebo Air Baltic, Air Serbia, Bulgaria Air, Swiss a Wizz Air, které už dříve nabízely přílety a odlety, nyní přichází s rozšířenou nabídkou. Řada dalších aerolinek plánuje návrat do Vídně od července, včetně dálkových spojení. A zatím se dvacítkou letů obnovily v polovině června provoz i domácí Austrian Airlines. Na webu dopravce jsou v nabídce i první letenky do Prahy.

Právě Austrian Airlines hrály významnou roli v debatách o budoucí podobě letectví v Rakousku. Spolková vláda v rámci finanční pomoci letecké společnosti představila záměr na regulaci ceny letenek. Jednosměrná letenka do nebo z Rakouska by v budoucnu měla stát minimálně 40 eur a kabinet chce na každý let uvalit daň. Ta dopadne především na kratší lety, u kterých stát plánuje vyšší zdanění.

 

Foto: Flughafen Wien AG