39 % lidí neplánuje v létě žádnou dovolenou, 23 % vyráží na delší dovolenou do zahraničí

Dlouhou letní dovolenou v zahraničí si letos podle výsledků ankety na Profesia.cz dopřeje skoro čtvrtina lidí. Stojí za tím dobrá ekonomická situace. Roste ale i skupina lidí, která si v létě dovolenou nevybírá. Jaké trendy v posledních letech pozorujeme? A jaké benefity spojené s dovolenou zaměstnavatelé nejčastěji nabízejí?

S nástupem léta jsme se na stránkách Profesia.cz ptali návštěvníků, jak bude vypadat jejich letní dovolená. I když to podle informací od cestovních kanceláří vypadá, že letos zamíří na zahraniční dovolenou většina Čechů, výsledky naší ankety ukázaly, že poměrně velká skupina lidí, téměř dvě pětiny (39 %) respondentů, letní dovolenou letos vynechá. Necelá čtvrtina (23 %) má v plánu vyrazit na delší dovolenou v zahraničí, kombinaci zahraničního pobytu s kratšími v ČR má na léto v plánu 16 % respondentů. Delší dovolenou v ČR plánuje 11 % lidí a více prodloužených víkendů si chce přes léto užít 11 % z těch, kteří se do ankety zapojili.

 

Trendy v oblasti dovolených

Dobrá ekonomická situace se v posledních letech promítla i do toho, kam a na jak dlouho lidé cestují na dovolené. Stoupl počet zahraničních pobytů i jejich délka – Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí. Kratších výletů, do tří přenocování, bylo 1,3 milionu. Termín delších dovolených se ale zdaleka neomezuje jen na letní měsíce – narůstá počet lidí, kteří cestují „za teplem“ v zimních a podzimních měsících, vloni vzrostl počet cest do exotických destinací o desetinu. Stoupá i počet těch, kteří jednu delší dovolenou doplňují řadou prodloužených víkendů, které nejčastěji tráví na poznávacích zájezdech v zahraničí nebo cestují po České republice.

Zaznamenali jsme i další trend – analýza našich údajů z nabídek práce v oblasti cestovního ruchu ukázala, že rozdíl mezi letní a zimní sezónou v tuzemsku se zmenšuje. Větší propast mezi zimní a letní sezónou jsme v posledních letech na Profesia.cz zaznamenali pouze v roce 2016, kdy byla před zimou poptávka po pracovnících v oblasti cestovního ruchu o 54 % nižší než před letní sezónou. V letech 2015 a 2017 byl zájem poměrně vyrovnaný, před zimou byl počet nabízených míst oproti létu nižší o 1 % (2015), respektive 4 % (2017), v roce 2018 už byl téměř nulový.

 

Dovolenkové benefity

Jednou z nejatraktivnějších zaměstnaneckých výhod je dovolená navíc. Mezinárodní průzkum platových portálů Paylab ukázal, že Česká republika v tomto ohledu mezi zeměmi zapojenými do průzkumu jednoznačně vede. Na tuto výhodu u nás „dosáhne“ 33 % zaměstnanců. S velkým rozdílem následují Bulharsko (14 %) a Slovensko (10 %). Nejméně si tohoto benefitu užijí zaměstnanci v Polsku (3,6 %) a v Maďarsku (1,2 %).

Pokud se podíváme na oblíbenost dovolené navíc z pohledu různých skupin zaměstnanců, na jednom z prvních třech míst figuruje u všech, na prvním pak u dělnických profesí. Dalším vítaným benefitem je příspěvek zaměstnavatele na dovolenou. Téměř čtvrtina lidí jej v průzkumu Paylab uvedla mezi nejpreferovanějšími z těch, na které by měl podle jejich názoru zaměstnavatel přispívat.