Obnova vrchnostenské zahrady na Pernštejně začala

Slavnostním podpisem smlouvy se zhotovitelem a symbolickým zarytím rýče byly dnes za přítomnosti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, zástupců Národního památkového ústavu, realizačního týmu a dalších hostů zahájeny práce na obnově pernštejnské okrasné zahrady. S přispěním evropských peněz se areál vrátí do podoby z doby před dvěma sty lety, kdy patřil mezi patnáct nejvýznamnějších zahrad na Moravě a ve Slezsku. Komplexní obnova bude ukončena do září 2020.

 



Vrchnostenská okrasná zahrada, která je unikátním architektonickým komplexem středověkého hradu Pernštejn, doplněným nejprve v baroku a posléze na přelomu 18. a 19. století souborem zahrad, je v současné době v havarijním stavu. Vlivem téměř 90 let trvající minimální údržby trpí stavby drobné architektury osazené ve svažitém terénu, ale i stromy. Zahradní areál čeká komplexní obnova obsahující stavební a restaurátorské práce, náročné terénní úpravy, kácení a výsadby. První etapou bude pokácení havarijních stromů na jižní stráni pod hradem prorůstajících do objektů v zahradě. Cílem projektu za téměř 102,6 milionu korun je vzorová památková obnova jedinečné zahrady situované ve svahu pod hradem Pernštejn do své vrcholné podoby z počátku 19. století. Obnova a následné zpřístupnění zahrady umožní návštěvníkům vnímat hrad v jeho celistvosti, finanční podpora navíc přispěje k uchování historického a kulturního dědictví pro další generace.

Národní památkový ústav uspěl s projektem obnovy v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), který nabízí významnou příležitost investice do unikátního památkového fondu České republiky. Projekt Pernštejn – vrchnostenská okrasná zahrada tak bude z 85 % financován z prostředků EU. Navíc jde o vůbec první projekt IROP, při kterém proběhne obnova památky ve správě NPÚ na území Moravy.

Hrad Pernštejn patří mezi naše nejznámější památky. V roce 2016 jej navštívilo více než 114 tisíc návštěvníků. Obnova a zpřístupnění vrchnostenské zahrady vrátí hradu, který byl v roce 1995 spolu se zahradou prohlášen národní kulturní památkou, jeho komplexnost, ale i návštěvnickou atraktivitu.



Booking.com

„Nový prohlídkový okruh zahradou nabídne návštěvníkům možnost samostatné nebo komentované prohlídky, ale také klidovou zónu a procházky různé náročnosti včetně části přístupné návštěvníkům s omezenou mobilitou. V původně užitkové části zahrady bude umístěna expozice prezentující obnovené dílo zahradního umění se zaměřením na smyslové vnímání zahrady včetně jejího haptického modelu. Ke zlepšení standardu poskytovaných služeb přispěje i nová, na terase umístěná venkovní kavárna s vyhlídkou,“ uvedla již dříve při slavnostním zahájením projektu generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

 

Národní památkový ústav je příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Poskytuje odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů při záchraně a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR, jehož soupis také vede. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých předmětů, objektů a území kulturními památkami. Pro výkon odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť. Jako vědecká a výzkumná organizace NPÚ plní výzkumné úkoly, poskytuje odborné vzdělávání a vyvíjí publikační činnost.