25 let Fakulty dopravní ČVUT

25 let Fakulty dopravní ČVUT

Fakulta dopravní ČVUT v Praze letos slaví 25 let od svého založení. Oslavy byly zahájeny 24. ledna 2018 slavnostním večerem v Betlémské kapli. Součástí programu bylo předání Gerstnerových medailí významným spolupracovníkům fakulty.

Oceněna byla prezidentka University of Texas at El Paso (UTEP) Diana Natalicio, která byla v loňském roce časopisem TIME zařazena mezi 50 nejvlivnějších osobností světa, Kelvin Cheu rovněž z UTEP, dále primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová, architekt Michal Postránecký, Václav Jirovský, zakladatel Ústavu bezpečnostních technologií, Porie Saikia- Eapen, ředitelka odboru pro udržitelný rozvoj dopravy Metropolitního dopravního úřadu New Yorku, Jaroslav Žlábek, spoluzakladatel Czech Smart Cities Cluster.Medaile prof. F. J. Gerstnera je nejvyšší fakultní ocenění za zásluhy o rozvoj fakulty a za obětavou a příkladnou činnost ve prospěch Fakulty dopravní. Uděluje se od roku 1998 příležitostně při významných událostech fakulty.

prof. Svítek předává úřad děkana doc. Hrubešovi

Prof. František Josef Gerstner

Prof. František Josef Gerstner (1756–1832) byl technik a fyzik, univerzitní profesor v Praze, rytíř. V roce 1785 publikoval Gerstner astronomickou práci, ve které opravil zeměpisnou délku řady významných evropských měst. Jako uznání za jeho práci jej jmenovala Královská česká společnost nauk řádným členem. Jeho přičiněním byla Česká stavovská inženýrská škola v Praze přebudována na Polytechniku (1803), Gerstner sám se stal prvním ředitelem a současně profesorem mechaniky a hydrauliky. Soustředil se na otázky aplikované fyziky, zvláště mechaniky. Rozvíjel hydrodynamiku a s tím související vodní dopravu. Byl kladen důraz, aby inženýrské nauky byly úzce spojeny s matematikou a exaktními vědami. V roce1830 předal Gerstner své přednášky z mechaniky a hydrauliky svému synovi Františku Antonínovi Gerstnerovi, staviteli první železnice nejen v Čechách, ale i v celé kontinentální Evropě. Pokračovatelem Polytechniky se stalo v r. 1920 ČVUT.



Historie

Fakulta dopravní ČVUT v Praze získala akreditaci 5. května 1993 a v akademickém roce 1993/94 začalo studovat na fakultě v Praze prvních 200 studentů denního inženýrského studia, ze kterých v roce 1998 vzešlo prvních 70 absolventů. V dnešní době má fakulta přes 1200 studentů a každým rokem je promováno přes 300 dopravních bakalářů a inženýrů. Na fakultě je možno získat i další akademické stupně – PhD., doc., prof. „Pochopení dopravy jako multidisciplinárního prostředí je nutností pro její další udržitelný rozvoj. Posláním fakulty je pak vybavit budoucí generaci inženýrů rozsáhlými znalostmi, a hlavně dovednostmi v řadě oborů, které budou následně v praxi aplikovat a navzájem propojovat,“ říká nový děkan fakulty dopravní doc. Pavel Hrubeš. Toto poslání fakulty ještě doplňuje děkan fakulty profesor Svítek slovy: „Fakulta dopravní ČVUT v Praze se již dlouhodobě zabývá problematikou takzvaných chytrých měst a spolupracuje s mnoha významnými partnery. Otázku udržitelného rozvoje považujeme, za klíčový obor, a kromě již vyučovaných předmětů a aktuálně řešených projektů, připravujeme ve spolupráci s americkou univerzitou UTEP i nový dual-degree studijní obor Smart Cities.“

DUO PROFESSORES

Slavnostní večer

Připomenout jubileum si přišli profesoři, studenti a spolupracovníci fakulty z akademické, komerční i státní sféry. Na programu večera bylo vzpomínání na uplynulých 25 let fakulty. Vzpomínková slova zazněla od rektora ČVUT prof. Petra Konvalinky a zakladatele Fakulty dopravní prof. Petra Moose. Kontinuitu v podobě předání děkanského úřadu zajistil prof. Miroslav Svítek a doc. Pavel Hrubeš. Také byla pokřtěna nová knihy „MĚSTA BUDOUCNOSTI” autorů Michala Postráneckého, Miroslava Svítka a kolektivu. „Stále rostoucí poptávka po dopravě úzce souvisí s urbanizmem. Návrh funkčního dopravního systému spolu s jeho řízením se neobejde bez znalostí z oboru stavebního a strojního inženýrství, informačních technologií, studia chování účastníků dopravního provozu, ekonomie a manažerských dovedností,“ vysvětluje marketingová manažerka fakulty Petra Skolilová. Hudební doprovod zajistilo unikátní fakultní profesorské těleso DUO PROFESSORES, složené z akordeonisty profesora Miroslava Svítka a violoncellisty profesora Ondřeje Přibyla. Vystoupil i mladý pianista Matyáš Novák, který je nejen vyhledávaným komorním hráčem a korepetitorem, ale i velkým znalcem a milovníkem železniční dopravy. V průběhu roku bude následovat ještě několik akcí k významnému výročí fakulty. Například 4. ročník mezinárodního symposia Smart Cities Symposium Prague 2018 nebo konference prezentující výsledky činnosti fakulty v uplynulých letech.

Více informací naleznete na webu: akce.fd.cvut.cz

Jaromír a Věra Hamplovi

Foto: archiv ČVUT FD