Období převratu

Vídeňská muzea v roce 2018 představí způsob, jakým umělci, architekti a další intelektuálové dlouhodobě formovali éru začátku 20. století.

Období kolem roku 1900 bylo obdobím politického převratu. Věda, filosofie a literatura si prošly revolučními změnami, které ovlivnily uměleckou tvorbu. Ve Vídni za sebou zanechaly velké množství stop. Například přepychový kostel Otty Wagnera Kirche am Steinhof, jeho domy v části Wienzeile na levém břehu a Pavilon secese od Josepha Maria Olbricha.

V roce 1918 zemřely čtyři velké osobnosti rakouské kultury: malíři Gustav Klimt a Egon Schiele, architekt Otto Wagner a umělec Koloman Moser. Tvorbu zmíněných i dalších průkopníků vídeňské moderny slaví Víděň v roce 2018 pod heslem „Schönheit und Abgrund. Klimt.Schiele.Wagner.Moser.“ za dopravodu četných výstav a doprovodných programů.

Celkem 12 muzeí prezentuje výstavy k hlavnímu tématu – etwa das MAK – Rakouské muzeum užitého umění (Österreichisches Museum für angewandte Kunst/Gegenwartskunst), Wien Museum, Leopold muzeum a Uměleckohistorické muzeum (Kunsthistorisches Museum).