Nový Hrad v Kunraticích místo skonu Václava IV.

Pro milovníky historických zřícenin a hradů máme uprostřed hlavního města Prahy jeden unikát. Tím je zřícenina Nového Hradu nebo také Nového Hrádku , která se nalézá přímo na okraji Kunratického lesa. Na tomto místě zemřel český král Václav IV. V zimním odpoledni jsme se vydali právě k tomuto místu.

Východiskem našeho výletu byla stanice Metra C Roztyly. Zde po několika málo metrech vstupujeme do chráněného území Kunratického lesa. U informačních tabulí a turistického rozcestníku se vydáváme po modré trase, která čítá 4 km a vine se po obvodu tohoto lesa.

Kunratický les a Michelský les

Kunratický les, jenž se na severozápadě jmenuje Michelský les, je zalesněná souvislá plocha na území hlavního města Prahy. Nachází se na území Kunratic. Na informačních panelech se dozvíme, jaké původní dřeviny se zde vyskytovaly a jaké můžeme najít a v jakém procentuálním složení jsou v tomto rozsáhlém a 300 ha velkém lese. Ročně je les navštíven okolo 678 tisíci návštěvníky.

Kunratických lesem k Novému Hradu jdeme po zpevněných lesních cestách a také po cestách pokrytých asfaltem a to kolem několika dětských hřišť, občerstvení, které je otevřeno odpoledne, avšak pouze za příznivých povětrnostních podmínek.  V zimním období vidíme místy napravo hustou městskou zástavbu a přímo několik desítek metrů před námi novou dřevěnou lávku vedoucí k zřícenině hradu. Pro znalce historie staveb středověkých hradů je jasné, proč zde tento hrad vzniknul. Nalevo prudká strž ke Kunratickému potoku, napravo prudká stráň a hluboký příkop, přes který vedl padací most, je důkazem proč zde byl vybudován tento hrad. Na informačních panelech se dozvídáme historii hradu, která začíná v 15. století a váže se k ní jeden důležitý historický mezník pro český národ a to, že zde 16. srpna 1419 zemřel český král Václav IV.



Hrad zde byl a již není

Přístupová lávka byla vybudována v letech 2012 – 2013 a tak můžeme pohodlně vstoupit do areálu zříceniny. Bohužel se zde zachovala pouze jedna malá část, která je ukryta pod zemí. To napovídá, že se zřejmě jednalo o sklepení hradu. Do všech míst můžeme s největší opatrností vstoupit a prohlédnout si zdivo staré více než 600 let. Podle nákresů, které jsme si prohlédli na panelech si představit rozložení hradu. Hrad svým rozsahem nebyl velký. Postaven byl na velmi vhodném místě avšak jeho historie byla velmi krátká, protože v roce 1421 byl dobit husitským vojskem a již nikdy nebyl obnoven do původního stavu.
Po prohlídce hradu, ke kterému také zvede proslulá trasa Velké Kunratické, klesáme po modré turistické značce k jednomu z mnoha altánů a odtud po žluté trase podél Kunratického potoka dojdeme ke Kunratickému mlýnu, který stojí pod Dolnomlýnským rybníkem na okraji Kunratického lesa. Ulicí Krále Václava IV. se dostáváme k zastávce pražské MHD a odjíždíme autobusem směrem k zastávce metra.



Booking.com