PORÝNÍ – Část I.

V našich toulkách po německých vinařských oblastech, vínech a gastronomii pokračujeme v povodí řeky Rýna. Dnes se tedy přesuneme z údolí řeky Mosely, která se po své pouti 550 km třemi zeměmi – Francií, Lucemburskem a Německem – vlévá do Rýna u Koblenze. Během projížďky lodí proti proudu řeky od místa soutoku či autem nebo vlakem po pravém břehu se nám naskytne úchvatný pohled na mnoho atraktivních scenérií, včetně hradů, zřícenin a opevněných městeček zapsaných do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, než dorazíme do srdce vinařského regionu Rheingau.

Rheingau a jeho Hock

Tato relativně malá oblast je po ekonomické stránce již několik generací nejúspěšnějším a ve světě jedním z nejznámějších ze všech regionů Německa. 3160 hektarů osázených především ryzlinkem rýnským se rozkládá podél pravého břehu Rýna poblíž jeho soutoku s Mohanem. Ze severu jsou vinice chráněné pahorkatinou Rheingaugebirge a rovněž leží v dešťovém stínu pohoří Taunus dále na severu. Oblast Rheingau se táhne směrem od západu k východu, od městečka Lorch až po Hochheim-am-Main a je odedávna proslavená svými ryzlinky. V době viktoriánské se jim začalo říkat Hocks, právě podle jména posledně jmenované vinařské obce, jež je proslavila zejména na anglickém trhu, kde se jim tak říká dodnes. V této obci se rovněž uprostřed vinohradů nachází neo-gotický monument královně Viktorii postavený u příležitosti jejích 35. narozenin v roce 1854 a jedna z viničních tratí dokonce nese jméno Königin Viktoria Berg.

 

Slavné vinařské obce

Kromě Hochheimu jsou věhlasnými vinařskými obcemi také Assmannshausen, Rüdesheim, Geisenheim, Oestrich-Winkel, Hattenheim a Eltville. Posledně jmenované město je nejstarší vinařskou obcí v této oblasti vůbec, odkud je možné zabočit z frekventovanější silnice podél řeky Rýna na vinařskou stezku značenou ‘Rheingauer Weinstrasse’. Řeka Rýn je v této oblasti poměrně široká, což vytváří velké jezero, které skýtá celému tomuto území vynikající mikroklima.

Kloster Eberbach

V kopcích nad Rýnem, dokonale uschován v lesích vysoko nad městečkem Hattenheim, se skrývá opatství Kloster Eberbach, které zde v roce 1135 založil řád Cisterciáků. Jak je známo, byli tito mniši velmi znalí v oboru pěstování révy vinné a výroby vína, a tak se zakrátko zarostlé svahy systematicky začaly proměňovat v terasy, kde zakládali vinohrady. Při prohlídce opatství nelze nepocítit soucit k mnichům, kteří zde v obrovských noclehárnách s otevřenými okny spávali na zemi v létě i v zimě na pospas všem živlům. Není divu, že jejich průměrný věk dosahoval jen 27 let!  V areálu opatství se nachází rozsáhlá lisovna s celou řadou historických dřevěných lisů pocházejících z 15. století. Z této doby je také tzv. obří sud s kapacitou 70 000 litrů, který je největším sudem na světě. 

Kabinetní víno

V opatství je také možné navštívit tzv. první kabinetní sklep. Slovo „cabinet“ pochází z francouzštiny, které určovalo místo, kam se uschovávaly drahocenné předměty.  Výraz „Kabinett“ se v němčině poprvé objevuje kolem roku 1677. V téže době se v opatství Kloster Eberbach začala do sklepního kabinetu ukládat ta nejlepší vína, která v něm zrála dalších 14 let, než se opatství rozhodlo tyto skvosty prodat. Označení „Kabinett“, jež dnes zdobí mnohé etikety vín s přívlastkem (u nás známé pod názvem „kabinetní víno“), tedy pochází právě odtud. Nyní lze ve vinotéce Kloster Eberbach ochutnat celý sortiment vín z různých slavných viničních tratí jako jsou Steinberg, Rosengarten nebo Berg Schlossberg. Nová adjustáž lahví je velmi specifická – všechny jsou vysoké, tmavé, s multihranným hrdlem i tělem a císařským orlem na etiketě.

This slideshow requires JavaScript.

Vinařské centrum Evropy



Když byl v roce 1803 církevní majetek zkonfiskován, připadlo opatství vévodovi z Nassau a později pruským vládcům. Dnes, po více než 850 letech nepřetržité výroby, spadá podnik pod Ministerstvo zemědělství ve Wiesbadenu a je spravován z Eltville. Díky těžké práci, kterou zde po staletí cisterciáčtí mniši vynakládali, se Kloster Eberbach stal nejdůležitějším vinařským centrem  Evropy. To však bylo ještě dávno předtím, než byla v nedalekém Geisenheimu založena vinařská škola, univerzita a šlechtitelská stanice, která je spolu s podobným centrem ve francouzském městě Montpellier, nejvýznamnější v Evropě.

Tekuté zlato

 

Vína z oblasti Rheingau, především klasický ryzlink rýnský, jsou schopná v nejlepších letech dosáhnout neobvyklé jakosti a dlouhé životaschopnosti. Královské a carské dvory, platily v minulosti za toto tekuté bohatství zlatem. Rheingauské ryzlinky byly oblíbené i mnohými americkými  prezidenty. Avšak z Assmannshausenu pochází i jedna vzácná červená specialita, a to Spätburgunder neboli Pinot Noir (rulandské modré), přezdívané aristokratem mezi červenými víny, které je ve světě rovněž velmi vyhledávané.

Schloss Johannisberg

Mezi nejslavnější usedlosti a vinařství regionu Rheingau patří bezpochyby Schloss Johannisberg, kde byl v roce 1100 založen klášter. Jak je známo, na svazích Johannisbergu byly  první vinice založeny již za Karla Velikého, jenž ze svého paláce v Ingelheimu pozoroval právě na tomto kopci první tání sněhů a tudíž usoudil, že na tomto území se révě bude obzvlášť velmi dobře dařit. V roce 1816 daroval rakouský císař Schloss Johannisberg svému kancléři, princi Metternichovi za vykonané služby. Tato rodina jej vlastní dodnes, i když je majetek technicky ve správě uskupení Rudolf August Oetker. V roce 1942 byl zámek Johannisberg zničen při bombardování spojeneckou armádou, dnes je však zcela zrekonstruován.  Zámecká vína nesou na etiketě erb Metternichů a mají kapsle různých barev, což označuje kategorie stupňů kvality. Například červená barva znamená Kabinett, zelená pozdní sběr Spätlese, růžová výběr z hroznů Auslese, zatímco zlatá představuje výběr z cibéb Trockenbeerenauslese. Vína z nejlepších ročníků (a tento archiv jde až do roku 1870!) jsou plná a koncentrovaná, s fantastickou strukturou a dlouhou životností. Schloss Johannisberg se rovněž proslavil tím, že první víno z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea bylo náhodně v roce 1775 vyrobeno právě tady.

Schloss Vollrads

 

Dalším věhlasným vinařstvím je Schloss Vollrads v nedaleké obci Oestrich-Winkel. Od roku 1211 až donedávna byl podnik po 28 generací ve vlastnictví aristokratické rodiny Matuschka-Greiffenclau, která se může chlubit nejdelší vinařskou tradicí, a to nejen v Německu, ale možná i na celém světě.  Po tragické smrti hraběte Erweina v roce 1997 připadla usedlost bance.  Dnes je ředitelem vinařství enolog Dr. Rowald Hepp (dříve Staatlicher Hofkeller Würzburg, předtím Kloster Eberbach). Vína Schloss Vollrads mají osobitý charakter, jsou plná ovocitosti, pikantní kořenitosti, harmonie a elegance s velkým potenciálem.

Gastronomie

 

Graf Erwein Matuschka von Greiffenclau byl za svého života propagátorem místních vín. Je rovněž autorem publikace Harmonie von Speise und Wein o snoubení vín s takovými pokrmy,  k nimž se zpravidla tradičně podávala jen hutná červená vína, jako například velká vína z oblasti Bordeaux. Podle něj je nejlepším partnerem k srstnaté či pernaté zvěřině nebo hovězí svíčkové ryzlink rýnský vysokých přívlastků, jako jsou výběry z hroznů, výběr z bobulí či dokonce výběr z cibéb neboli ze suchých botrytických rozinek.


Recept

 

Říční ráčci na ryzlinku rýnském z restaurace Klosterschänke (Kloster Eberbach)

(rozpočet pro 4 osoby)

  • 1 střední cuketa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g říčních ráčků, popř. větších krevet
  • 2 dcl ryzlinku rýnského
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • špetka šafránu nebo 1 lžíce kurkumy
  • hrstka plocholisté petržele

 

Cuketu nakrájíme na juliennes velikosti zápalek a na pánvi orestujeme spolu s rozetřeným česnekem. Podlijeme vínem, přidáme ráčky, zakysanou smetanu, do které jsme předem zamíchali šafrán nebo kurkumu, a vše za stálého míchání prohřejeme.  Ozdobíme čerstvou zelenou petrželkou a podáváme s těstovinami typu linguine či tagliatelle.

 

Text a foto:  Helena Baker



Booking.com